V elektrické troubě

Sklenice naplníme obsahem, který jsme připravili podle osvědčených receptů. Hluboký plech umístíme v troubě na nejnižší mřížku, naplníme jej vlažnou vodou, narovnáme do něj zavíčkované sklenice, troubu zavřeme a zapneme ji na střední stupeň. Později na 10 minut nastavíme nejvyšší stupeň a poté opět na nejnižší.

  • Teplotu v troubě neměříme, posloucháme, jak sklenice „lupkají“, což znamená, že se víčka sklenic „chytla“.

Opatrně otevřeme troubu (pozor na opaření horkou párou), necháme ji chvilku větrat, dokud již lze povytáhnout plech. Rukou v rukavici vyndáváme sklenice na prkénko, kde je necháme vychladnout.

Tento způsob se mi osvědčil u kompotů, hub, marmelád i masa. Sklenice se zavařeným masem a houbami necháme 24 hodin odstát a poté je stejným způsobem zavaříme ještě jednou.

Eva Koutná, Olomouc

V mikrovlnné troubě

Tento způsob je výhodný pro zpracování spíše menšího množství potravin. Přesto takto můžeme připravit v jedné várce například i několik kilogramů ovocného džemu.

Zpracovávané ovoce zvážíme, rozmačkáme a promícháme s příslušným množstvím cukru. Směs vložíme do hlubší misky z varného skla, keramiky nebo ze sady nádobí pro mikrovlnnou troubu. Tu zapneme na poloviční a po chvíli na nejvyšší výkon.

Po 5 minutách misku s vroucím džemem vyjmeme a ihned jej plníme až těsně pod víčko do horkých dobře vymytých skleniček. Poté sklenice zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru a takto je necháme vychladnout.

  • Obdobně připravujeme i kompoty s tím rozdílem, že ovoce dáváme do mikrovlnné trouby již ve sklenicích, zalité obvyklým nálevem.

Zavařujeme 5 minut na poloviční výkon, poté asi 10 minut na plný výkon (záleží na druhu ovoce). Poté sklenice vyjmeme (můžeme zkusit, zda je ovoce dostatečně měkké) a okamžitě zavíčkujeme vyvařeným víčkem. Sklenice opět necháme vychladnout obrácené dnem vzhůru.

Simona Votoupalíková, Praha

V tlakovém hrnci

Na dno hrnce dáme 5—6 drobných mincí (1 Kč, 2 Kč), ale postačí i plíšek či alobal. Vlijeme 200 ml vody a do hrnce naskládáme naplněné zavíčkované sklenice.

Zavařujeme-li v malých sklenkách od dětských přesnídávek, můžeme dát dvě vrstvy na sebe.

Vejdou se obvykle tři velké zavařovací sklenice 700 ml nebo pět malých 300 ml.

Hrnec opatrně zakryjeme poklicí (chce to trochu cviku, protože prostoru nad velkými sklenicem není mnoho) a hrnec dáme na zapnutý sporák. U plynového sporáku umístíme nad hořák litinovou plotýnku.

Jakmile si hrnec „odsykne“, začneme měřit čas:

  • Měkké ovoce pak necháme v hrnci 1—2 minuty,
  • větší ovoce 3—5 minut,
  • okurky 5—7 minut,

U hub, masa a zeleniny sterilované ve slaném nálevu je vhodné postup po 24 hodinách zopakovat.