Ředkvičková polévka s rýží

Zeleninová polévka: ředkvičková, kedlubnová, okurková, celerová…

Také o stále oblíbenějších variantách zeleninových polévek, teplých či chlazených, platí, že jen mírná obměna příměsí umí překvapit chutí i vzhledem. K zážitku až uměleckému pak stačí nápadité servírování.

Menu

CelerováChřestováŘedkvičkováCibulačka s brynzouMléčná s bramboryKrémová kedlubnováStudená zeleninová • Okurková

Celerová polévka

  • 200 g celeru
  • 250 g brambor
  • 1 cibule
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml kysané smetany
  • petrželka
  • sůl
  • medvědí česnek

Celerová polévkaCelerová polévkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Nastrouhaný celer orestujeme na sádle, zasypeme moukou a orestujeme ji. Přidáme nakrájenou cibuli, vše osolíme a zalijeme 1,5 litrem vody nebo vývaru.

Přidáme nakrájené brambory a medvědí česnek a vaříme, až brambory změknou. Nakonec do polévky vmícháme žloutek rozmíchaný v zakysané smetaně a podáváme ji ozdobenou petrželkou.

Luboš Dupač, Nesvačily

Polévka z bílého chřestu nebo ze slupek bílého chřestu

  • 500 g chřestu nebo slupek, které nám zbyly
  • 50 g másla
  • 2 šalotky
  • 4 lžíce mouky
  • 100 ml vína
  • 150 ml smetany na vaření
  • muškátový oříšek
  • sůl

na krutony

  • plátky toustového chleba
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 lžíce dýňových semínek a petržel

Chřest oloupeme a odkrojíme konce. Slupky i konce chřestu dáme do hrnce, zalijeme je litrem vody, osolíme a na mírném ohni vaříme 25 minut. Vývar scedíme, slupky a zbytky chřestu vyhodíme.

V hrnci rozpustíme máslo a zesklovatíme na něm nakrájenou šalotku. Zaprášíme moukou a orestujeme na světlou jíšku. Zalijeme ji bílým vínem a prošleháme.

Do tohoto základu vlijeme chřestový vývar a 15 minut jej povaříme. Přilijeme smetanu a polévku ještě krátce provaříme. Dochutíme muškátovým oříškem a solí.

Krutony: Toustový chléb dáme na plech, posypeme jej dýňovými semínky, strouhaným sýrem a opečeme v troubě. Nakrájíme jej na kostičky.

Polévku podáváme ozdobenou petrželkou a posypanou krutony.

Stanislav Bílý, České Budějovice

Ředkvičková polévka s rýží

  • 2 lžíce oleje
  • 40 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 50 g rýže
  • 200 g ředkviček
  • mletý pepř
  • kari (nebo v pozměněné variantě například kopr)
  • petrželka
  • sůl

Ředkvičková polévka s rýžíŘedkvičková polévka s rýžíAutor: Archiv ireceptar.cz

Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vodou, rozšleháme a povaříme 5 minut. Vsypeme rýži a 12 minut ji vaříme.

Přidáme ředkvičky nakrájené na tenká kolečka a 3 minuty je vaříme. Přilijeme mléko, polévku osolíme, ochutíme kořením a necháme ji přejít varem. Nakonec ji posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

Jitka Švecová, Boskovice

Slovenská cibulačka s brynzou

  • 60 g uzené domácí slaniny
  • 250—300 g cibule
  • 100 g brynzy
  • 200 ml 12% smetany
  • 800 ml zeleninového nebo masového vývaru
  • mletý pepř
  • drcený kmín
  • sůl
  • petrželová nať

V hrnci na mírném ohni rozškvaříme na proužky nakrájenou slaninu, přisypeme k ní na kolečka nakrájenou cibuli a osmažíme ji dorůžova. Směs ochutíme drceným kmínem, zalijeme vývarem a vše krátce povaříme.

Brynzu rozmačkáme v míse, po lžících do ní vmícháme smetanu a vyšleháme řídkou kaši, kterou smícháme s cibulovým základem. Polévku dochutíme nasekanou petrželkou, osolíme, opepříme a podáváme s chlebem.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Mléčná polévka s novými brambory

  • 200 g nových brambor
  • 1 vejce
  • 125 ml sladké smetany
  • 125 ml kyselé smetany
  • špetka kmínu
  • petrželová nať nebo kopr

Do 0,5 l osolené vody s kmínem dáme vařit na kostky nakrájené brambory. Když změknou, vmícháme bílek rozšlehaný ve sladké smetaně, polévku odstavíme, vmícháme do ní žloutek rozmíchaný v kyselé smetaně, trošku ji ještě prohřejeme, ale nevaříme. V talířích ji ozdobíme jemně sekanou petrželkou či koprem, podáváme ji vlažnou.

Vlasta Nováková, Oldřichov  

Krémová polévka kedlubnová s jablky

Na 6 porcí:

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 1 velký kedluben (může být i gigant)
  • 2 jablka
  • 2 středně velké cibule
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • špetka muškátového oříšku
  • 150 ml smetany
  • 6 lžic zakysané smetany
  • 1/2 svazku pažitky

Krémová polévka kedlubnová s jablkyKrémová polévka kedlubnová s jablkyAutor: Archiv ireceptar.cz

V hrnci na másle orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme oloupaný a nakrájený kedluben, oloupaná a nakrájená jablka, vše zalijeme vývarem a vaříme 20 minut.

Povařenou zeleninu necháme trochu vychladnout a rozmixujeme ji. Polévku znovu přivedeme k varu, přidáme do ní smetanu, muškátový oříšek a podle chuti ji osolíme a opepříme. Na talíři ji posypeme pažitkou a přidáme lžíci kysané smetany.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko  

Studená zeleninová polévka

  • 300 g brambor
  • 1 cibule
  • olej
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g rajčat
  • 1 paprika
  • 1 okurka
  • 500 ml rajčatového džusu
  • pepř a sůl
  • citronová šťáva
  • snítky kopru na ozdobu

Drobně nakrájenou cibuli zesklovatíme v hrnci na oleji, přidáme na plátky nakrájený česnek a na kostky nakrájené brambory, vše zalijeme osolenou vodou tak, aby brambory byly potopené a zvolna vše dusíme zakryté 8 minut. Hrnec odstavíme a obsah necháme vychladnout.

Rajčata, papriku, oloupanou a na kostičky nakrájenou okurku rozmixujeme (několik kostiček okurky si necháme stranou), přilijeme rajčatový džus a směs rozmixujeme na hladký krém. Ten smícháme s vychladlými bramborami, polévku opepříme, osolíme, okyselíme citronovou šťávou a necháme vychladit.

Každou porci na talíři ozdobíme snítkou kopru a kostičkami okurek. Polévku podáváme se silnými slanými tyčinkami.

Helena Žilová, Heřmanovice

Okurková polévka s jogurtem připravená bez vaření 

  • 200 g salátové okurky
  • 750 ml acidofilního mléka nebo biokysu
  • sůl a pepř
  • 1 citron
  • 2—3 stroužky česneku
  • kopr

Okurková polévka s jogurtem připravená bez vařeníOkurková polévka s jogurtem připravená bez vařeníAutor: Archiv ireceptar.cz

Okurku oloupeme, podélně rozkrojíme a semena vydlabeme. Třetinu okurky rozkrájíme na plátky, zbytek rozmixujeme a smícháme s acidofilním mlékem nebo biokysem. Směs osolíme, opepříme a přidáme do ní prolisovaný česnek. Nakonec do polévky vmícháme sekaný kopr a plátky okurek. Za letních veder polévku podáváme vychlazenou.

Hana Durčanská, České Budějovice

Foto Jiří Poláček a Shutterstock