Polévka z bílého zelí se ve Francii obvykle vaří bez uzenin.

Vynikající francouzská zelňačka: Uvaříte ji lehce z běžných českých ingrediencí

Polévku zelňačku proslavil román René Falleta i stejnojmenný film se známým hercem Luisem de Funèsem. Dopátrat se toho, jakou zelňačku vlastně svérázný stařík Claude Ratinier v podání L. de Funèse vaří, nebylo úplně snadné. Věříme, že se nám to povedlo a nabízíme recept.

Kniha Zelňačka vyšla poprvé ve Francii v roce 1980 a záhy se tam dočkala velké čtenářské obliby. Získala ocenění, o kterém každoročně rozhoduje francouzská čtenářská veřejnost - Prix ​​Rabelais. Oblibě se těší i její český překlad a filmová podoba.

Ztraceno v překladu?

Přestože totiž český název mluví jasně o zelí, ve francouzštině znamená „chou“ jak zelí, tak kapustu. Zdánlivě malý rozdíl mezi zelím a kapustou by mohl vést k receptu na dosti odlišnou polévku – typická francouzská venkovská polévka z kapusty totiž obsahuje prakticky vždy slaninu a klobásu či uzené maso, zatímco polévka z bílého zelí se obvykle dělá podstatně jemnější, bez uzenin, zato z dobrého vývaru.

Zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky či kostky.Zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky či kostky.Autor: Kamila Procházková

Kterou polévkou tedy Claude svého ufona vlastně hostil? Na přebalu knihy je na obrázku kapusta, zatímco ve filmu Claude na své zahrádce pěstuje a následně v kuchyni krájí zelí. Jak tedy poznat, o kterou polévku se jedná? Myslím, že nejlepším vodítkem jsou právě klobásy a uzené maso. A ty Claude ve filmu ve své polévce viditelně nemá. Jedná se tedy s největší pravděpodobností opravdu o polévku z bílého zelí, na kterou najdete recept níže.

Při přípravě zeleniny můžeme vidět Claudea a jeho přítele Francise, jak čistí také brambory a mladé fazolky. I brambory a fazolky se do francouzské zelné polévky v některých oblastech přidávají, přestože v základní verzi bývají málokdy. V receptu jsou uvedeny jako fakultativní přísady.

Francouzská zelňačka (La soupe aux choux)

Hotovou polévku posypeme petrželkou.Hotovou polévku posypeme petrželkou.Autor: Kamila Procházková

  • mrkev 1 ks
  • řapíkatý celer 1 stonek
  • cibule 1 ks
  • hlávkové zelí 200 - 250 g, odpovídá cca 5 listům
  • hřebíček 1 ks
  • cukr krupice 1 lžíce
  • olivový olej 2 lžíce
  • máslo 15 g
  • drůbeží vývar 1,5 l
  • sůl
  • pepř
  • petrželka
  • chléb k podávání
  • (brambory 2 ks)
  • (zelené fazolky hrst)

Očistíme zeleninu. Mrkev nakrájíme na kolečka, řapíkatý celer na tenké plátky, cibuli na podélné půlplátky, zelí na hrubší kostky.

Pokud chcete přidat i brambory a fazolky, nakrájejte brambory na kostky a fazolky na kratší kusy.

Vývar ohřejeme.

Mrkev, řapíkatý celer a cibuli zprudka opečeme.Mrkev, řapíkatý celer a cibuli zprudka opečeme.Autor: Kamila Procházková

V polévkovém hrnci rozpálíme směs másla s olivovým olejem a opečeme zprudka mrkev, řapíkatý celer a cibuli. Přidáme hřebíček a jen ho necháme na tuku zavonět a hned zasypeme cukrem. Cukr necháme rozpustit a zalijeme ohřátým vývarem. Přivedeme k varu, vsypeme zelí, osolíme, opepříme, přiklopíme a zvolna vaříme cca 45 minut, až je všechna zelenina měkká.

Chcete-li přidat brambory a fazolky, pak brambory přidejte po 20 minutách varu, fazolky po 30 minutách varu.

Hotovou polévku posypeme petrželkou. Podáváme s chlebem, tradičně se chléb naláme přímo do polévky.

Ve videu se můžete podívat, jak si na zelňačce pochutnával ufon ve filmu:

Akční letáky