Počátkem září ještě můžeme vysít zeleninu pro letošní sklizeň. Za příznivého počasí stihnou vyrůst rané ředkvičky, salát k řezu listů, roketa, asijská listová zelenina – sklízet budeme mladé listy. Další druhy se vysévají pro sklizeň jarní – například špenát, kozlíček polníček, ozimý salát, listová petržel, kerblík. Díky podzimnímu výsevu budeme moci sklízet mladé, šťavnaté a zdravé lístky velmi časně zjara, kdy je čerstvá zelenina tolik zapotřebí.

Skleník, pařeniště nebo fóliovník je při podzimním pěstování velmi dobrým pomocníkem, ale účinná je i netkaná bílá textilie, kterou záhon důkladně překryjeme. Vzcházející rostlinky ochrání proti chladu, udržuje vlhkost.

Zelené hnojení a mulčování

Volné záhony můžeme ještě počátkem září osít zeleným hnojením, například svazenkou vratičolistou. Do zimy stihne vykvést, nasytí včely a půdu obohatí o cenné živiny, až ji do ní po posečení lehce zapravíme. A pokud služby zeleného hnojení nevyužijeme, alespoň záhony zamulčujeme - odkrytá místa jen lákají plevely k obsazení a půdě neprospívají.

Letničky s náskokem

Pokud již v září vysejeme otužilé letničky, jako jsou měsíčky, máky, chrpy, stračky či černuchy, dočkáme se na jaře květů velmi časně. Můžete jimi vyplnit místa mezi trvalkami.