S největší pravděpodobností jde o květopasa jahodníkového, který, když se na jahodnících rozmnoží, dokáže zlikvidovat polovinu i větší množství poupat jahod. A to už je důvod k obavám.

Květopas jahodníkový je známý tmavý brouček o velikosti asi 3 mm s dlouhým noscem a tykadly. Během zimy se schovává v zemi nebo v suchém listí, v jarním období se začíná rozmnožovat tak, že samičky nakladou vajíčka přímo do poupat jahodníku. I když je jedna samička schopná naklást až 100 vajíček, nemáte šanci to pouhým okem zaznamenat.

Živí se květy

Samička při kladení poškozuje květní stopku, takže poupě uschne, zvadne a odpadne, z vajíčka se později vylíhne larva, jejíž zdroj potravy je právě vnitřek květu jahodníku, kde se následně zakuklí a později vylíhne dospělý brouk. Ten se živí květy, ale také listy růžovitých rostlin, mezi které patří maliníky, ostružiníky, růže, mochna, různé ovocné stromy, jeřáb, hlohy, tavolník a mnoho dalších.

Jedině postřik

Jedinou účinnou ochranou před květopasem je postřik insekticidem, a to hned, jakmile na sazeničkách objevíte první broučky. Ošetření těmito produkty však musí být ještě před květem jahodníků. Zkušení zahrádkáři doporučují vysadit jahodník odrůdy Karmen, na kterou květopas svá vajíčka klade jako první. Jakmile se objeví první suchá a zvadlá poupata, je to pro vás signál, že květopas je tu, a musíte rychle začít s aplikaci insekticidu.

A dobrá rada na závěr - všechna poškozená poupata zlikvidujte, ideálně spálením, aby se se vám květopas z odumřelých poupat dále nešířil po zahradě.

Související články


Zdroje: izahradkar.cz, www.nkz.cz