Zdroje: www.ezy.cz, prosvet.cz

Myš domácí vypadá pro někoho roztomile, ale ve skutečnosti patří mezi dost nebezpečné škůdce, od kterých se můžete nakazit i vážnou nemocí. Zkrátka pokud myši navštíví vaši domácnost či zahradu, radost vám to neudělá a je potřeba jednat ihned.

Myš domácí (latinsky Mus musculus)

Rozšířená je téměř po celém světě a na poměry své velikosti je značně rychlým savcem. Dokáže vyvinout rychlost až 12,8 km/h. Má poměrně velké černé oči, štíhlé tělo, tenký dlouhý hladký ocas, drobné holé uši a velké přední zuby. Přes den obvykle spí, nejaktivnější je večer a v noci. Velmi dobře šplhá a skáče.

Kde žije a proč je těžké myši vyhubit?

Myši domácí se vyskytují většinou v blízkosti lidí, kde nacházejí dostatek potravy i dobré podmínky k životu. Navíc si rychle zvykají na jejich přítomnost, a tak nemají moc důvodů, proč by hledaly jiný azyl.

Velmi zdatně odolávají všem možným pokusům, které slouží k jejich likvidaci, protože jsou od přírody nejen velmi přizpůsobivým živočichem, ale mají výbornou rozmnožovací schopnost. Jedna samice může mít až pět vrhů do roka a porodí tak třeba i sto mláďat.

Samice si před očekávaným porodem postaví jednoduché hnízdo, kde po 19 až 20 dnů trvající březosti přivede na svět holá a slepá mláďata. Jejich krmení a odchov jsou výhradně starostí matky. Po prvním měsíci života jsou již mláďata samostatná a ve věku šesti týdnů dosahují pohlavní dospělosti, kdy se nové samice již mohou plodně pářit a dále se rozmnožovat. Takže zbavit se myší není tak úplně jednoduché.

Jak vymýtit myší rychle a jednou pro vždy

Doby, kdy si lidé pořizovali domů kočky, aby jim myši chytaly, jsou pryč. Stejně tak i pastičky, které myš skřípnou a usmrtí, už nejsou v současné době zcela aktuální. Výborným řešením jsou humánní pasti a ještě si je můžete vyrobit doma.

Nasaďte přírodní repelent ve formě máty

Z čistého mátového oleje lze zkombinováním s vodou vytvořit přírodní repelent ve formě spreje. Stačí ho poté aplikovat na místa, kde se myši vyskytují, a to jak doma, tak i na zahradě. Myši totiž vůni máty nesnášejí a budou se jí vyhýbat velkým obloukem.

Rovněž můžete do mátového oleje namočit kulaté vatové odličovací tamponky a rozmístit je na inkriminovaná místa, kde by si myši mohly budovat hnízdo. Ještě účinnější je kombinace mátového oleje s křemelinou (diatomit), která udrží vůni máty velmi dlouho.

Mátový olej také pomáhá maskovat feromonovou stopu, kterou myši zanechaly a díky níž ji následují další. Vzhledem k tomu, že mátový olej časem vyprchá, metodu opakujte po několika dnech s další dávkou čerstvého oleje a použijte opět nové voňavé tamponky.

Jako doplněk můžete využít i další účinné metody:

1. Myši odpudíte listím z ořešáku, heřmánkem i česnekem.
2. Pěstujte mátu, hřebíček, levanduli, chilli.
3. Namíchejte suchou směs ovesných vloček a sádry a vedle dejte misku s vodou. Když se myši napijí, sádra je roztrhá zevnitř.
4. Rozmístěte přípravky proti molům, myši nesnášejí jejich aroma.
5. Nastražte na myši silně vonící mýdlo.