Domácí semenaření bylo kdysi běžné. Uchovávaly se tak mnohé cenné odrůdy. Pokud plánujete, že si jednoleté květiny vysadíte příští rok znovu, není nic jednoduššího, než počkat, kdy budou rostliny produkovat semena a ta si nasbírat. Krajové a původní odrůdy jsou navíc výborně přizpůsobené podmínkám dané oblasti. Takto si také můžete zachovat rodinné rostliny nebo si vyšlechtit speciální, přímo na míru.

Kdy sklízet zahradní semena

Správné načasování sklizně je prvním krokem úspěchu. Novou generaci sbírejte, když květiny začínají usychat a blednout. Semena jsou černá a snadno vypadávají. Většinou je to období od srpna do listopadu. Semínka sklízejte pouze tehdy, když je suché a slunečné počasí.

Jak semena sbírat

Vždy sklízejte semena z nejkrásnějších a nejodolnějších rostlin. Technik sběru je mnoho. Můžete si vyrobit papírový kornout, u kterého zajistíte spodní část proti vypadávání nebo použijte velký papírový pytlík. Semena můžete setřást i do hrnce či na bílé prostěradlo. Pokud rostliny zároveň ze zahrady odstraňujete, zkuste přímo odstřihnout lusky nebo semeníky.

Jak semena uchovávat

Semena potřebují dýchat. Proto je uchovávejte v označených papírových sáčcích. Určitě je nedávejte do sklenice nebo plastové krabičky. Mohly by vám začít plesnivět. Předtím je však usušte. Stačí, když rozprostřete na parapet nebo na zem noviny, a semínka na ně nasypete. Sušte je týden. Semena pak skladujte na chladném a tmavém místě. Nejlepší je teplota kolem 5 °C.

Jaká semena si nasbírat

Rostlin vhodných pro sběr semen je mnoho. Nejvíce se vám však vyplatí sbírat semena z letniček a dvouletek, jež si zachovávají vlastnosti po svých rodičích. Mezi ně patří:

aksamitník – afrikán (Tagetes)

černucha damašská (Nigella damascena)

fazol šarlatový (Phaseolus coccineus)

lichořeřišnice (Tropaeolum)

mák východní (Papaver orientale)

měsíčnice (Lunaria)

slunečnice (Helianthus annuus)

topolovka (Alcea rosea)

vlčí bob (Lupinus polyphyllus)

Semena rostlin, které se snadno vysemeňují, sami sbírat nemusíte. Stačí, když pozemek vyčistíte od plevelů, a půdu nakypříte. Mezi takové rostliny patří:

kopretina bílá (Leucanthemum vulgare)

měsíček lékařský (Calendula officinalis)

orlíček (Aquilegia)

pomněnka (Myosotis)

sluncovka kalifornská (Eschscholzia californica)

talovín zimní (Eranthis hyemalis)

Zdroj:

https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/flowers/fgen/harvesting-garden-seeds.htm

https://www.zahrada-centrum.cz/clanky/78-sklizime-semena-pro-dalsi-vysevy

https://www.floranazahrade.cz/nasbirejte-si-semena-na-pristi-jaro/

https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/jak-usetrit-ziskejte-semena-z-letosni-urody