Na našem území jsou kejklířky nepůvodní rostliny. Většina jich pochází ze západu Severní Ameriky, další druhy mají svůj původ v Asii, Austrálii nebo Africe. Jedná se o jednoleté nebo vytrvalé rostliny. Na světě existuje na 150 druhů kejklířek. Většina druhů si oblíbila vlhká stanoviště, některé druhy jsou i obojživelné.

V kompozici s dalšími letničkami mohou vytvořit zajímavá květinová zákoutí a ozdobit mnohé nádoby. Vědecké jméno Mimulus, je zdrobnělinou latinského mimus, to znamená herec nebo kejklíř. Právě některé květy s barevnými skvrnami silně připomínají tváře nalíčených mimů a herců. Pokud jste ještě kejklířky nepěstovali, je čas to vyzkoušet.

Zaštipováním podpoříte bohaté kvetení

Kejklířky mají květy uspořádané do řídkých hroznů. Vývojem dospěly k zajímavé adaptaci na opylování hmyzem. Jejich blizny se staly zevnitř citlivé na dotek. Jakmile jsou podrážděny pylovým zrnkem, uzavřou se a již se znovu neotevřou. Plodem kejklířek jsou tobolky, které mají svůj úkryt ve vytrvalém kalichu. Pokud budeme rostlinám uštipovat odkvetlé vrcholy, odmění se nám bohatým kvetením a lépe se rozvětví.

Množení ze semen i dělením trsů

Kejklířkám se velmi dobře daří v propustném mírně kyselém substrátu. Kupovaný substrát lze nahradit smícháním zahradní zeminy, písku, rašeliny a kompostu. Rostliny se nejsnáze množí semeny. Ta mají obvykle až čtyřletou klíčivost. Po výsevu už semena nezasypáváme, neboť nejlépe klíčí na světle. Po výsevu udržujeme zeminu vlhkou. I když je možné rostliny pěstovat na přímém slunci, ideální je pro ně polostín. Rostliny je možné množit také dělením trsů, nebo nechat zakořenit řízky získané na začátku léta. Výsev semen provádíme brzy z jara, nebo až na podzim. Některé druhy kejklířek přetrvají zimu ve formě podzemních oddenků, jiné se vysemeňují.

Mrazíky je nezničí

U nás pěstované druhy kejklířek pocházejí obvykle z oblastí mírného pásma, a proto jsou plně mrazuvzdorné. Rostliny, které mají stanoviště v polostínu, jsou celkově vyšší a krásně zelené až do podzimu. Skvělým místem pro jejich pěstování jsou břehy zahradních jezírek nebo potůčků. Porostou dobře i na jejich štěrkových krajích. Kejklířky mají přímé nebo vystoupavé lodyhy a většina jejich druhů má zoubkované listy.

Největší nepřítel: mšice

Kejklířky jsou poměrně odolné, a tak netrpí příliš ani chorobami, ani škůdci. Jediným jejich nepřítelem bývají mšice, a to v období horkého léta. Některé z horských druhů kejklířek mohou vykazovat vyšší náchylnost k uhnívání kořenů vzhledem k napadení fusariovou hnilobou. Jakmile dodržíte jejich základní stanovištní požadavky na pěstování, nebývají pěstované rostliny napadeny. Pak vydrží kvést od začátku léta až do prvních mrazů.

Barevně zajímavé druhy

  • Kejklířka žlutá (Mimulus lutteus) a kejklířka skvrnitá (Mimulus guttatus) jsou podobné druhy. Jedná se o vytrvalé druhy dosahující na výšku 25-50 cm. Mají sytě žluté až 4 cm dlouhé květy. Na stanovištích se spolehlivě množí tyto druhy samovýsevem. Dobře rostlou na okraji jezírek a v mělké vodě. V některých zvláště chladných polohách mohou vymrzat.
  • K vyšším druhům řadíme kejklířky druhu (Mimulus ringens). Ty dosahují často výšky až 70 cm. Tento druh má levandulově fialové květy, které mají světlejší, často i bílý střed. Velmi bohatě kvetou, rostou vzpřímeně, a proto je možné osazovat jimi i větší vodní nádoby.
  • Kejklířka šarlatová (Mimulus cardinalis) patří mezi řidčeji pěstované druhy. Nemá ráda horká stanoviště. Pěstujeme ji pouze ve vlhké půdě nikoli přímo ve vodě. Její šarlatově červené květy jsou nádherné. Tento druh má i své další barevné kultivary.
  • Kejklířka měděná (Mimulus cupreus) dosahuje výšky jen 20 cm. Pyšní se oranžovo červenými květy. Tento druh vysazujeme na okrajích jezírek. Na zimu vyžaduje přikrývku.
  • Ve šlechtitelství se hojně využívá jejich schopností vzájemného snadného křížení. Právě u četných křížených druhů se setkáváme s velkým množstvím nejrůzněji zbarvených květů. V prodejnách je nalezneme pod názvem Mimulus x hybridus Tigrinus Grandiflorus. Většina těchto kříženců není plně mrazuvzdorná. A tak se pěstují pouze jako letničky.

Pokud si netroufáte a nebo nemáte možnost rostliny předpěstovávat, nemusíte kejklířky složitě pěstovat ze semínek. V květinářstvích a specializovaných prodejnách můžete pořídit již předpěstované hrnkové rostliny. Věříme, že z bohatého sortimentu kejklířek si vyberete i vy a objevíte mezi nimi také svého favorita. Pěkně nakvetlá rostlina může být milým dárkem ke Dni matek.