Síření pro intenzivní barvu květů

Někdy se sušené květy ještě upravují sířením, aby barva byla intenzivnější a trvanlivost delší. Profesionální floristé svazky květů pověsí do těsné bedny, ve které zapálí několik sirných pásků. Za 24 hodin je ošetření u konce. Tento proces se musí provádět na dobře větraném místě, nebo ještě lépe venku.

Máčení v glycerinu pro pevnost rostliny

Další používanou úpravou je máčení v roztoku glycerinu. To se používá například u molucelly, která vytváří mohutné rostliny. Její lodyha je posetá drobnými kvítky, které jsou ukryty ve zvonkovitém, světle zeleném trychtýřku. Běžné sušení bývá u molucelly problém. Jednotlivé trychtýřky odpadávají, a to i po použití v aranžmá. Proto se uříznuté rostliny vloží do vázy se zředěným roztokem glycerinu. Tento roztok se postupně nasaje do celé rostliny, ale po usušení v ní zůstane pouze glycerin. Usušený stonek je pak vláčný a nerozpadá se.

Osvědčené druhy rostlin k sušení

Mezi klasiku patří smilek, statice, slaměnka, pískožil a suchokvět. To jsou druhy, u kterých se po usušení prakticky nezmění barva, ani tvar květu. K sušení vybíráme květy, které nejsou zcela rozkvetlé. Nejlépe jen ze dvou třetin. Některé druhy po utržení ještě trochu „dokvetou“. Tak si nejlépe udrží po usušení barvu a nerozpadnou se.

Dalším výhodou sušených rostlina může být vůně. Především levandule je v tomto směru nepřekonatelná. Svazeček sušených květenství, převázaných stužkou, je nejen pěknou ozdobou bytu, ale i prevencí před molem šatním.

Sušit se dá celá řada dalších květin, které nalezneme na naší zahrádce. Za zkoušku nic nedáme. Z méně známých druhů na sušení se osvědčil starček Silverdust. Po usušení zůstávají jeho lodyhy nádherně stříbřité a výborně se hodí jako podklad do sušených aranžmá. Další druh, který musíme zmínit je nevadlec nebo skočec, které si nádherně zachovávají barvu svého květenství. Nesmíme zapomenout na různé druhy šalvějí, třeba na modře kvetoucí šalvěj pomoučenou.

Že jsme zapomněli vyset tyto letničky na naši zahrádku? Nevadí. Spoustu planě rostoucích rostlin vhodných k sušení nám nabízí příroda. Třeba makovice planých máků nebo květenství bodláku štětky soukenické či obecné. Velmi efektní jsou po usušení také obilné klasy.