obrázek z archivu ireceptar.cz

Lagenárie čili kalabasa: mladé plody sníte, z větších vyrobíte nádobí i krmítka

Tato popínavá rostlina má mnoho pozoruhodných vlastností. Plody můžete využít mnoha způsoby a vyrobit si třebas typické nádobky na popíjení maté.

Domovinou lagenárie je tropická Afrika, ale jako jednoletky je lze pěstovat i u nás. Patří k nejstarším domestikovaným rostlinám, pěstovala se již před 8–10 tisíci lety. Z Afriky se rozšířila do Asie i do Ameriky, kde se pěstovala dlouho před Kolumbovým příchodem. Semena pravděpodobně nepřenesl člověk, plody mohly přeplavat oceán, vždyť semena v plodu vyklíčí i po sedmi měsících jeho vznášení se na mořské vodě! Hlavní důvod, proč pravěký člověk lagenárie sbíral a posléze pěstoval, nebylo jídlo; z vysušených plodů vznikaly lehké a dostatečně odolné nádoby na vodu, však také anglický název této rostliny je bottle gourd – láhvová tykev. Vysušené plody se využívaly i pro skladování potravin nebo v nich kvasily místní alkoholické nápoje. A pro výrobu krásných nádobek se používají dodnes.

Zrající plod lagenárieZrající plod lagenárieAutor: Archiv ireceptar.cz

Sklizeň plodů

Nejlépe chutnají mladé plody, protože starší hořknou podobně jako okurky. Nejvhodnější doba pro sklizeň nastává, když plod můžeme ohnout do oblouku, aniž by se zlomil (tak rozeznávají kvalitu třeba Vietnamci). Pokud už ohnout nejde, je starý, ale vyhodit ho nemusíme: plod za stopku pověsíme do suchého průvanu, kde uschne, a získáme tak krásnou dekoraci, která může sloužit třeba jako nádoba. Ale nejen to, ze sušených zdřevnatělých oplodí se vyrábějí také ptačí krmítka, plováky, dokonce i hudební nástroje.  Jejich slupka je velmi tvrdá a trvanlivá, stačí plody dle přání oříznout a vydlabat.

Plody můžeme sklízet dokonce i po částech podle okamžité potřeby a plod je i po odřezání určité části schopen znovu dorůst, aniž by podlehl hnilobě; řez totiž zaschne a plod poté pokračuje v růstu.  

sušené plody kalabasysušené plody kalabasyAutor: Archiv ireceptar.cz

Lepší nežli cukety?

Mnozí konzumenti tvrdí, že lagenárie je lepší než cuketa nebo dýně, protože si i po delším tepelném zpracování zachovává pevnou konzistenci (cukety se rozvaří). Mladé plody jsou považovány za výbornou zeleninu do salátů, vhodné jsou také na nakládání stejně jako okurky do týchž typů nálevů, můžeme z nich připravovat podobné pokrmy jako například z cuket. Mají velmi málo kalorií, proto jsou vhodné pro diabetiky a při redukčních dietách. Obsah vitaminu C mají střední, obsahují rovněž malé množství bílkovin a vitaminu B.

Pěstování

Pokud lagenárie vaši zahradu nezdobí, vysejte si ji v příštím roce. Pěstuje se podobně jako okurky, miluje slunce a teplo, je mohutná a vyžaduje hodně živin. Sazeničky se předpěstovávají a vysazují podobně jako rajčata.

Bujné liány lagenárie mohou pokrýt celé podloubíBujné liány lagenárie mohou pokrýt celé podloubíAutor: Archiv ireceptar.cz

Tykev mnoha jmen a tváří

Česky se jí nejčastěji říká lagenárie, ale známá je i pod názvy kalabasa, indická okurka, divenice obecná nebo na Slovensku flaškovec obyčajný.  Latinský název je dvojí (Lagenaria siceraria nebo Cucumis lagenaria). Plodem, pro který je tato teplomilná liána pěstována, je velká bobule různých tvarů, barvy i textury povrchu. Může být kyjovitá i kulovitá, baňatá i vprostřed zaškrcená. Povrch je většinou hladký, ale může být i zvrásněný nebo bradavičnatý, a to žlutavý, tmavozelený nebo mramorovaný.