Když se čistí hlízy mečíků, získáte poměrně velké množství malých kulatých semen, nazývají se také bruty. Právě ty se používají k levnému a rychlému množení těchto rostlin. Tato semena, kterým se mezi zahradníky říká také korále, můžete i zakoupit v každém dobrém zahrádkářství. S výsevem můžete začít už v polovině března, i když hrozí, že se teploty dostanou k nule. Bruty takové nízké teploty hravě zvládnou.

Potřebné ošetření

Bruty můžete, ale i nemusíte před výsevem ošetřit. Jednou z možností je namočit asi na dva dny do vlažné vody, poté osušit a opět namočit do roztoku s fungicidním přípravkem. Druhou možností je bruty pouze ošetřit běžně dostupným roztokem proti plísním, který je určený pro moření hlíz. Po namoření nechte asi hodinu oschnout. Jakmile si určíte den pro výsev, je nutné nechat dva týdny předem bruty v pokojové teplotě, která neklesne pod 20 °C.

Kam vysévat

Na zahrádce vybert záhon, na který většinu dne dopadá slunce a nehrozí prudký vítr. Vytvořte na něm zhruba tři řádky, které musí mít mezi sebou dostatečnou mezeru, ideálně třicet centimetrů. Nezapomeňte mezi řádky vytvořit i cestičku. Bruty vysévejte asi tři centrimetry hluboko, zahrňte hlínou a upěchujte hráběmi. Na závěr nezapomeňte na dostatečnou zálivku. Tu pak opakujte zhruba po měsíci. Takto vypěstované mečíky mají první rok menší květy, zhruba za dva roky se pak dočkáte krásných velkých květenství.

Zdroje:abecedazahrady.dama.cz, www.ceskestavby.cz