Díky tomu, že uloví ohromné množství přemnožených škůdců, napomáhají mravenci udržovat zdravou zahradu, a člověk tak nemusí používat chemické přípravky.

V množství je síla

Drobní mravenci při této užitečné činnosti spojují síly a zvládnou ulovit i kořist, která je daleko větší, než jsou sami. Týká se to zejména motýlů (píďalky, bekyně, obaleče, bourovce) a blanokřídlého hmyzu (pilatky, ploskohřbetky, hřebenule), a to jak dospělců, tak především jejich různých vývojových stadií, housenek a housenic.

Mravenci se uplatňují i při lovu brouků, zejména drobnějších nosatců - a také mandelinek. Větší počet mravenců přemůže dokonce i ještě měkké chrousty vylézající ze země; mravenci posbírají i larvy kůrovců a tesaříků z odkorňovaných stromů.

Mraveniště svědčí stromům i květinám

Nejvíce důkazů o účinné pomoci mravenců pochází z oblastí mniškových a obalečových kalamit, kde se na místech vzniklých holožírů zachovaly zelené stromy jen v blízkosti mravenišť. Tvorbou velkých kup mravenci navíc výrazně obohacují a provzdušňují jinak převážně chudé lesní půdy. Můžeme si často povšimnout, že kolem mravenčích kup v lesních světlinách roste mnohem bujnější a bohatší vegetace.