Chorobám a škůdcům se v zahradě bohužel nevyhnete. Je proto nezbytné ošetřit stromy chemickým postřikem. Jeho množství lze snížit na minimum a zvýšit jeho účinek tím, že začnete v pravý čas a budete dodržovat termíny ochrany, Odměnou vám bude zdravá a bohatá úroda.

Důležitá je teplota

Postřik naplánujte na den, kdy se teplota vyšplhá nad 10 °C nad nulou. Nejlepší je také bezvětrný den. Pokud totiž teplota klesne pod 10 stupňů, ochrana nebude tak účinná. Vítr ztíží aplikaci. Dejte pozor také na případný déšť, který by postřik spláchl.

Správný přípravek

Jaký produkt k postřiku zvolit? Pouze takový, který udusí většinu přezimujících škůdců. Nezapomeňte ovocné stromy postříkat i na kmeni. Pod starou kůrou se totiž škůdcům daří dobře přezimovat. Během postřiku postupujte pomalu a pečlivě. Čím vyšší jsou denní teploty při postřiku, tím více škůdci dýchají a máte tak větší šanci je zahubit. Jedná se především o vajíčka mšic, píďalky, štítenky, svilušky, puklice či vrtule švestkové.

Kadeřavost broskvoní

Velmi důležitý je postřik broskvoní, a to proti velmi zákeřné chorobě kadeřavosti. Pokud ošetření vynecháte, můžete přijít o veškerou úrodu. Produktů na ochranu broskvoní je na trhu velké množství, některé pomohou ochránit stromy i proti plísním či strupovitosti. Kdy broskvoně ošetřit? Nejlépe v době, kdy ještě nejsou nalité pupeny, opět pamatujte, že aplikaci musíte provádět při teplotě 7 stupňů a vyšší.

Rybíz a angrešt

Máte na zahradě také rybízové a angreštové keře? I ty potřebují chemickou předjarní ochranu přípravky proti květopasovi, sviluškám a mšicím. Myslete i na to, že každý postřik má jinou účinnou látku a je tedy vhodné produkty vzájemně prostřídat.

Zdroje:abecedazahrady.dama.cz, www.ceskestavby.cz