Zahradničení ve třetím lednovém týdnu: první výsevy a ochrana rostlin
15. 1. 2018

Zahradničení ve třetím lednovém týdnu: první výsevy a ochrana rostlin

Jaké druhy zeleniny a květin můžete vysít již v lednu a předpěstovat si tak časnou sadbu? Jak pečovat o odpočívající rostliny na zahradě, sklízet zimní zeleninu, chránit rostliny před okusem i změnami počasí?

Protože ne každý pěstuje všechno, připravili jsme pro vás rychlou navigaci do té části článku, která vás nejvíce zajímá.

Předpěstování sazeniček

Rajče   

Rajče - vzešlá rostlina.

Časné předpěstování je užitečné u skleníkových odrůd rajčat (na polní je ještě čas, zvláště pokud nemáme skleník, kde by sazenice čekaly na výsadbu, až povyrostou). Semena si žádají alespoň 20 °C, aby dobře klíčila, nejrychleji klíčí při teplotě 25 °C, pro růst sazeniček stačí 15-20 °C.

Paprika 

Předpěstovat si můžeme především skleníkové odrůdy. Polní takto časně jen v případě, že máme dostatek prostoru (nejlépe ve skleníku) pro odrůstající sazenice. Papriky, klíčí nejlépe při teplotě nad 25 °C. Pokud nemáme v pokoji stále tak vysokou teplotu, můžeme využít například elektrickou vyhřívací dečku – teplo od kořínků klíčícím rostlinkám a sazeničkám svědčí. Poté může teplota klesnout, ale měla by se i nadále pohybovat nad 20°C. Podobně teplotu vyžadují méně známé, jedlé peruánské mochyně. I ty si můžete předpěstovat již nyní.

Celer

Zatímco bulvový celer má vegetační dobu až 270 dní, řapíkatý o měsíc kratší a naťový o dva měsíce. Sazeničky bulvového celeru si proto předpěstujeme časně. Semenům stačí teplota 15 °C, aby do měsíce vyklíčila, ovšem při 20 °C vyklíčí do týdne. Poté může teplota klesnout.

Květák

Rané odrůdy květáku můžeme zasít již nyní. Sazeničky poté nejlépe využijeme v pařeništi, v teplejších oblastech či pod netkanou textilií však i na záhonech. Ideální teplota pro klíčení se pohybuje mezi 20-25 °C, poté by měla klesnout až na 12-15 °C. Sazeničky budou kvalitnější a vy můžete využít chladnější světlá místa.  

Brokolice

Ranou brokolici můžeme časně předpěstovat do pařeniště, skleníku a v teplejších oblastech i na venkovní záhony, kde ji můžete po výsadbě krýt netkanou textilií. Nejlépe klíčí při teplotě nad 20°C, po vyklíčení však můžeme sazeničky pěstovat i při teplotě 10-12 °C.

Kedlubna

Rané odrůdy určené do pařeniště či skleníku dobře klíčí při teplotě 18-20 °C, poté může teplota o 5 °C klesnout.

Salát   

Rané odrůdy, které budeme později rychlit v pařeništi, ve skleníku a teplejších oblastech i na záhoně pod netkanou textilií, si předpěstujeme doma. Do několika dnů vyklíčí při teplotě 25 °C (tuto hranici však nesmíme překročit, pak klíčivost naopak klesá). Poté by sazeničky měly růst v chladu, při 10-15 °C. Pokud na saláty nespěcháme, vyklíčí i při 5 °C, jen jim to bude trvat mnohonásobně déle.  

Pelargonie

Předpěstováním vlastní sadby muškátů získáme levné sazenice a především máme obrovský výběr odrůd. Semínka některých pelargonií se budí rychle, jiná si s klíčením dávají na čas. Když jim dopřejeme teplotu 20-25 °C, do měsíce by měla klíčit všechna. Drobná semínka se další vrstvou substrátu nezasypávají, jen přitlačí do substrátu a zavlaží postřikovačem na květiny.

Petúnie

Vlastní sadba petúnií nám umožní pěstovat odrůdy podle přání – rostliny jsou vyšlechtěny do fantastického výběru barev a vzorů květů. Semínka klíčí nejlépe při 22 °C. PO dvou týdnech teplotu snížíme na 16-18 °C. Miniaturní semena petúnií jsou většinou prodávána ve formě peletek – jsou obaleny slupkou z kaolinu. Je třeba je důsledně udržovat vlhké, aby semínka mohla vyklíčit.

↑ zpět na začátek

Miniskleníček vytvoří semenáčkům příznivé mikroklima

Tipy pro pěstování ze semínka

  • Použít můžeme lehký substrát pro množení a výsevy, nebo si substrát z listovky, prosátého kompostu a perlitu připravit. Lehoučký perlit je pro větší semena vhodný i samotný, ihned po vzejití však musíme semenáčky přihnojovat.
  • Dostatek světla budou mít sazeničky těsně u jižně či východně orientovaného okna bez záclony, ideální je přisvěcování zářivkou či výbojkou s denním spektrem.
  • Vzcházející semínka opatrně rosíme rozprašovačem, ideální je v teple odstátá měkká voda. Jednou za týden je můžete spolu se zálivkou přihnojit slabým roztokem hnojiva. Zatímco na zahradě je s ohledem na zdraví půdy lepší hnojit organicky, při předpěstování v květináčích se dobře uplatní i hnojiva minerální. Některá jsou určena přímo k nastartování růstu.
  • Výsevy přikryjeme perforovaným průsvitným poklopem nebo fólií, aby měly příjemné mikroklima. Vzcházející semenáčky vlhký a teplý vzduch ocení, ale je třeba i mírně větrat a dopřát jim čerstvý vzduch, aby je nenapadly houbové choroby.

↑ zpět na začátek

Časné výsevy do skleníku

Mrkev

Mrkev klíčí delší dobu.Můžete vysévat do vytápěného skleníku, za příznivého počasí i pařeniště nebo nevytápěného skleníku. Při teplotě 10  °V vyklíčí do tří týdnů, při 15 °C do dvou týdnů. Do týdne vyklíčí při 20 °C, ovšem předpěstování a přesazování je v případě této kořenové zeleniny nevhodné. Můžeme však zkusit vysít již naklíčená semena.

Ředkvička

Jednocení ředkvičekMůžete vysévat do vytápěného skleníku, za příznivého počasí i do pařeniště, nevytápěného skleníku, v teplejších oblastech i na venkovní záhony pod netkanou textilii. Ředkvička nejrychleji klíčí při 20 °C, ale do dvou týdnů vyklíčí i při 10 °C.

↑ zpět na začátek

Zimní sklizně

Čekanka

Postupně sklízíme doma či ve sklepě rychlené čekankové puky.  

Kapusta růžičková

Otužilou zeleninu chráníme před výkyvy teplot (netkanou textilií, lehkým přistíněním). V případě potřeby ji zaléváme a postupně od spodu sklízíme růžičky. Podobně zacházíme i s kadeřávkem.

Pór

Venkovní ozimý pór chráníme před větrem a výkyvy teplot. V případě potřeby zaléváme a postupně sklízíme.

Máta, meduňka

Tyto bylinky lze velmi snadno rychlit doma za oknem i ve skleníku. Postupně sklízíme výhony, čímž udržujeme rostliny kompaktní. Podobně je k rychlení vhodná i pažitka, roketa či petrželka.

↑ zpět na začátek

Trvalky včetně skalniček vyžadují ochranu před holomrazem, ale nesmí je zapařit při oblevě

Ochrana bylinek, trvalek, ovocných dřevin

Rebarbora

při holomrazu chráníme kořeny nastýlkou - kompostem, listím, slámou. I při oblevě má mulč svůj význam – chrání půdu a rebarbora vyraší rychleji.

Jahody

Před holomrazy jahodníky chráníme slámou, chvojím, netkanou textilií, při oblevě ochranu odstraníme.

Rybíz, angrešt, maliny, ostružiny

Výhony chráníme před okusem zvěří.

Levandule, šalvěj, tymián, hortenzie, dřevitá pivoňka, komule, ibišek, růže, plamének

Kořenů chráníme nastýlkou. Při holomrazu je vhodné chránit i nadzemní části, ovšem při oblevě obaly z netkané textilie odstraníme a ke krčkům nahrnuté listí nebo slámu odhrneme. Rostliny by se mohly zapařit a stát se náchylné k napadení houbovými chorobami. Podobně postupujeme i u ostatních dřevin a trvalek.

Rozmarýn

Choulostivější bylinky, jako je rozmarýn, myrta či vavřín raději mrazu nevystavujeme a necháme je odpočívat na světlém, chladném místě.

Narcis, lilie, tulipán

A další cibuloviny by měly být schované pod nastýlkou, ideálně z listí, případě kompostu a slámy.

Vřes, vřesovec

A další stálezelené rostliny za bezmrazých dní zaléváme.

Jabloň, hrušeň, třešeň, meruňka, slíva, ořešák

Mladší stromky chráníme před okusem zvěří.

↑ zpět na začátek

Správné skladování

Jiřina

Hlízy přezimují v papírovém pytli při 5-10 °C, ideálně 8 °C

Mečík

Hlízy přezimují na lísce při 6-8 °C a vzdušné vlhkosti 65-75%

Begónie

hlízy přezimují při 5-10 °C v mírně vlhké rašelině nebo písku

Brambory

Skladování při 2-8 °C, ve vyšší vzdušné vlhkosti a v temnu

↑ zpět na začátek

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestplustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS