Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.sciencedirect.com

Proč se med používá na okurky a jiné rostliny?

Co obsahuje med a jak prospívá rostlinám? Draslík, dusík a fosfor v medu nehledejte. Med je doslova a do písmene cukr, jemuž vysoká koncentrace zdravých látek propůjčuje různé skvělé vlastnosti. Například se díky tomu dá použít jako tekutý obvaz, jak ale prospívá zeleni?

Pomalé uvolňování peroxidu do rány na lidském těle nebo ochrana před bakteriemi cukrovou masou se dá u rostlin jen těžko praktikovat. Z medu ovšem také lépe prospívají a je to čistě díky cukru. I rostliny produkují cukry a jsou důležitou součástí fungování jejich metabolismu.

Med v zálivce ovlivňuje fotosyntézu

Rostliny využívají cukrů, které samy produkují během celého svého života. Přidáním cukrů do zálivky nebo postřiku můžete ovlivnit fotosyntézu. Nastřádání cukrů v rostlině vede k její lepší odolnosti a zmírnění dopadu různých stresů. Těmi mohou být nejen období sucha nebo jiné nepříznivé podmínky, ale také napadení onemocněním nebo škůdci.

Navíc cukr obsažený v medu nepůsobí jen na rostliny, ale také na bakterie v půdě. Zvláště přínosný je pro různé typy kvasinek, které napomáhají rozkladným procesům v zemině.

Medové hnojivo pro zeleninu

Pokud použijete med rozmíchaný ve vodě jako hnojivo, pak pamatujte, že stačí docela malé množství a tuto dávku nepřekračujte. Do sedmi hrnků převařené vody rozpusťte vrchovatou lžíci medu. Takové jednoduché hnojivo se používá především na podporu rozvoje kořenového systému, ale také pro chutnější plody.

Medová voda jako postřik

Jestliže sáhnete po medovém postřiku, který nebyl neznámý ani našim předkům, pak můžete rostlinu zkusit posílit na konkrétních místech. Deficit některých minerálů se může přímo projevit na listech nebo dalších částech rostliny, která není schopná do těchto míst distribuovat konkrétní látky. Medový postřik ve stejném složení jako hnojivo aplikujte přímo na chřadnoucí části rostliny.
Stejný postřik můžete použít také jako lákadlo pro hmyz, čímž můžete stimulovat lepší opylení a následnou sklizeň. Nutno dodat, že je to sice praktika stará, ale není nijak vědecky podložená.