Garnet F1

Osvědčené novinky v odrůdách paprik a jejich pěstování

Papriky jsou chutné, zdravé a mají rozmanité kulinářské využití. Díky šlechtění stále nových odrůd jde o mimořádně rozmanitou zeleninu co do tvaru, barev i chuti plodů. Jaké vyzkoušíte letos?

Snad žádná jiná plodina nezaznamenává v posledních letech takový rozkvět jako paprika. Sortiment paprik je každoročně rozšířen hned o několik odrůd. A právě v únoru je nejvyšší čas k předpěstování vlastních sazenic ze semínek.

Léčivé papriky

Papriky vzhledem k vysokému obsahu vitaminu C, provitaminu A, vitaminu E, B6, vápníku, hořčíku, fosforu a železa patří mezi nejcennější zeleniny a současně jsou léčivé.

  • výrazně snižují hladinu cholesterolu
  • podporují srdeční činnost
  • posilují imunitu
  • usnadňují vyměšování žaludečních šťáv

Amyka F1Amyka F1Autor: Archiv ireceptar.cz

Proto také snaha šlechtitelů produkovat stále nové odrůdy přináší každoročně novinky obohacující současný sortiment (mezi nejlepší šlechtitele u nás patří Ing. Jiřina Teclová, firma Semo Smržice nebo Seva Valtice a Moravoseed). V sortimentu napočítáme hodně přes stovku odrůd. A v takové škále se vyznat není opravdu jednoduché. Odrůdová skladba je široká, najdeme v ní odrůdy středně až silně pálivé, které ještě před několika lety chyběly, odrůdy s tenčí stěnou, druhy pro venkovní i skleníkové pěstování. Největší důraz a zájem pěstitelů ale patří odrůdám, které vytvářejí silnou šťavnatou sladkou stěnu.

Osvědčené novinky z loňského roku


Amyka F1 je odrůda žlutozelené barvy. Plody jsou jehlancovité, silnostěnné. Odrůda patří mezi velmi rané, plody jsou vyrovnané. Předností je vysoká násada plodů, které se hodí nejen na přímý konzum, ale i k plnění.

Přemysl během růstu a vývoje mění barvu z temně fialové na sytě červenou s jemnými nafialovělými proužky. Přemysl patří mezi silnostěnné odrůdy, dosahující v botanické zralosti hmotnosti až okolo 300 g.

PřemyslPřemyslAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Otík F1 uspokojí i nejnáročnějšího zahrádkáře velmi vzhlednými silnostěnnými, v botanické zralosti červenými plody se silnou šťavnatou stěnou. Při vyzkoušení této odrůdy zajisté oceníme nejen vysoký výnos, chuť, ale i ranost.

Otík F1Otík F1Autor: Archiv ireceptar.cz



Gurmánek tvoří malé kulaté plody ideální na plnění, zavařování i pečení. V botanické zralosti jsou plody červené, sladké. Předností odrůdy je abnormální úrodnost a ranost.

GurmánekGurmánekAutor: Archiv ireceptar.cz



Afrodita se pěstuje až do botanické zralosti, zejména pro velké atraktivně zbarvené oranžové plody. Plody jsou vzpřímené, velmi aromatické, vhodné především pro přímý konzum.

AfroditaAfroditaAutor: Archiv ireceptar.cz



Kubista F1 je raný hybrid pro pěstování ve sklenících, v teplejších oblastech i na poli. Vytváří široké kvadratické plody, světle žlutozelené v technické zralosti, tmavě oranžové v botanické zralosti.

Kubišta F1Kubišta F1Autor: Archiv ireceptar.cz


Parade je středně raná kapie, určená pro pěstování ve sklenících, fóliových krytech a v teplejších oblastech i na poli. Plody jsou úzce trojúhelníkovité, v technické zralosti středně zelené, v botanické zralosti jasně červené s vysokým leskem. Odrůda je vhodná zejména ke konzervaci.

Sharon F1 je velmi raná hybridní odrůda se žlutozelenými nebo červenými plody s výrazným leskem. Charakteristická je pikantní chuť, kterou způsobuje malé množství kapsaicinu na blankách semeníku a vytváří tak jemné aroma po pálivé paprice, přestože se jedná o papriku sladkou. Vyniká i vysokou plodností, na jedné rostlině dozrává 17 až 20 plodů.

Sharon F1Sharon F1Autor: Archiv ireceptar.cz


Artist je velmi raná odrůda sladkého beraního rohu, určená pro studené rychlení i pro polní pěstování. Plody jsou v technické zralosti středně zelené, v botanické zralosti jasně sytě červené s výrazným leskem. Odrůda je vhodná ke konzervaci celých plodů v technické i botanické zralosti.

ArtistArtistAutor: Archiv ireceptar.cz

Odrůdy, jež jsou oblíbené již více let

Superamy F1 je velmi raná polní odrůda se stabilně vysokým výnosem a perfektním zdravotním stavem, je vhodná pro všechny, kdož si oblíbili odrůdu Amy. Rostlina má široké jehlancovité plody smetanové barvy a sladké chuti. Odrůda je určena pro sklizeň v technické zralosti.

Jalahot F1 je typ pálivé papriky rozšířený hlavně v Mexiku a USA. Plody jsou drobnější, ale silnostěnné, jehlance jsou 7–8 cm dlouhé a 3,5 cm široké. V technické zralosti jsou tmavě zelené, v botanické červené. Paprika je určena k pěstování na poli, ve skleníku i fóliovníku.

Habanero  dává extrémně pálivé drobné plody dozrávají do oranžové a červené barvy. Plody jsou zajímavé promačkávaným tvarem, je možné je pěstovat i v květináčích. Rostliny dosahují výšky 30–40 cm s bohatou násadou postupně zrajících plodů.

Prokop je jemně pálivý beraní roh dlouhý 15– 20 cm. Plody jsou lesklé, v botanické zralosti červené. Papriku můžeme pěstovat na poli, ve skleníku či ve fóliovníku. Odrůda je velmi úrodná a raná. Plody je možné nakládat celé a využívat jako lahůdkovou přílohu k masovým jídlům.

Grilánek je, jak už název napovídá, odrůda je určena pro grilování a plnění. Plody jsou dlouhé 25–30 cm, sladké, v botanické zralosti žluté. Tepelnou úpravou neztrácejí tvar ani chuť.

GrilánekGrilánekAutor: Archiv ireceptar.cz

Barča je odrůda, která nezklame ani začínající pěstitele. Lze ji pěstovat nejen ve skleníku, ale i na volném záhonu. Vytváří žluté, silné a velmi dlouhé plody typu volský roh. Předností je jemná slupka a šťavnatá aromatická dužnina.

BarčaBarčaAutor: Archiv ireceptar.cz

Simona je jemně pálivá paprika, která by neměla v sortimentu chybět. Pochází z jižního Slovenska a velmi dobře se jí daří i u nás. Plody jsou trojúhelníkovité, v botanické zralosti jasně červené, výrazné chuti a s jemnou slupkou. Je vhodná na nakládání, vaření, pečení i pro přímý konzum.

Jak papriky vysévat?

  • Osvědčený je výsev do hrubého agroperlitu.
    Umělohmotný květináček o průměru asi 8 cm s velkými otvory naplníme do 2/3 hrubým vlhkým agroperlitem.
  • Na povrch rozmístíme semena (vždy alespoň 1 cm od sebe) a lehce je zasypeme hrubým agroperlitem, přikryjeme filtračním nebo jiným savým papírem a přes tento papír důkladně zalijeme.
  • Květináč postavíme do misky s vodou. Dbáme na to, aby květináč stál stále 1 cm ve vodě, i filtrační papír udržujeme neustále vlhký. Květináč se vyplatí přikrýt mikrotenovým sáčkem. Klíčení probíhá při teplotě kolem 25 °C.
  • Jakmile se objeví děložní lístky, papír sejmeme, nadále mírně kropíme a udržujeme spodní vrstvu vody.
  • Až se děložní lístky dokonale vyvinou, papriku přepichujeme po jedné rostlince do kvalitního substrátu. Nápomocná může být aplikace Previcuru či jiného přípravku proti padání klíčících rostlin.

Výsadba sazenic

Předpěstovanou sadbu bychom měli vysazovat do dobře vyhnojené a dezinfikované půdy. Na záhony je praktické umístit černou netkanou textilii, prořezat do ní otvory ve tvaru kříže a jednotlivé rostliny zasadit ve sponu 80x40 cm. Děložní lístky by měly být těsně nad zemí.

Během vegetace papriky pravidelně zaléváme, zároveň větráme a přihnojujeme nejlépe každý týden hnojivem pro plodovou zeleninu . Výtečným hnojivem je například zkvašený slepičí trus, který  po zředění lijeme vždy mimo stonek rostliny a do předem důkladně zalité půdy.

Foto: autorka, Jiřina Teclová, Luboš Srbek