Kdy je nejlepší sázet česnek?

Samozřejmě, že ideální je, pokud můžeme česnek vysadit na podzim nebo začátkem zimy, přímo do záhonu. Správně bychom měli pro výsadbu používat sadbový česnek, respektive odrůdu, která bude co nejlépe prospívat v půdě, kterou máme k dispozici. Více odrůd patří mezi ozimé. Ty se vysazují koncem listopadu, popř. začátkem prosince, pokud není půda zamrzlá, rovnou do záhonu, popř. to můžeme udělat počátkem jara. Jarní odrůdy je možné vysazovat od podzimu až do jara. Na sklizeň úrody si podle termínu výsadby a odrůdy česneku počkáme 16-36 týdnů.

Pěstování česneku za oknem, na balkoně či městském dvorku

Někdy to z nějakého důvodu nemusí s klasickou výsadbou česneku vyjít. V takovém případě můžeme zkusit pěstování v nádobách. Použít můžeme širší misku (nejméně 10-15 cm hlubokou), která má ve dně odtokové otvory. Ty můžeme zasypat třeba střepy z rozbitého květináče, většími kamínky nebo keramzitem. Tím zabráníme, aby nám voda při zalévání odplavovala zeminu. Pokud máme k dispozici vlastní kompost, pak si můžeme snadno připravit vhodný substrát. Přibližně 60 % běžné zeminy a 40 % kompostu. Máme-li k dispozici křemičitý písek, můžeme ho trochu do substrátu také přidat.

Připravenou zeminou zaplníme misku, rukou lehce utlačíme a můžeme začít sázet. Nemáme-li k dispozici sadbu česneku, můžeme zkusit vysadit i konzumní. Bohužel ne vždy je v obchodě možné zjistit, o jakou se jedná odrůdu. Pro domácí výsadbu se více hodí spíše drobnější odrůdy s kratší vegetační dobou. Před samotnou výsadbou opatrně rozdělíme palici na jednotlivé stroužky, ale neloupeme je.

Při výsadbě je důležitá správná orientace stroužků. Špičatější část (růstový vrchol) by měl zůstat nahoře, směrem dolů patří část, ze které porostou kořínky (podpučí). Při pěstování česneku v nádobě nemáme k dispozici takový prostor, jako při výsadbě do volné půdy. Ale i tak bychom měli rostlinám nechat co nejvíce místa k růstu. Stroužky bychom neměli vysazovat blíž, než na šířku dlaně. Nemusíme je však sázet příliš hluboko – klidně může růstový vrchol trochu vyčnívat. Nádobu s vysazeným česnekem umístíme na světlé místo (ideálně chráněné před silnými slunečními paprsky) a podle potřeby zaléváme a hnojíme.

Máme-li k dispozici balkon, široké venkovní parapety nebo dvorek, můžeme na jaře nechat česnek růst venku. Celý proces domácího pěstování česneku od výsadby až po sklizeň je velmi názorně zachycený na následujícím videu.

Zdroj: Youtube

Varianta pro netrpělivé

Pokud nemáte chuť čekat, až se vysazený stroužek promění v palici česneku vhodnou ke sklizni, pak můžete vysadit stroužky mnohem hustěji a napěstovat si třeba doma na parapetu uprostřed zimy čerstvé vitamíny v podobě zelené nati. Pro tento způsob pěstování se osvědčily také větší plastové lahve, do kterých se udělají po obvodu otvory, do kterých je možné jednotlivé stroužky vysadit.

Na první malou sklizeň se můžeme těšit už přibližně za týden. Tímto způsobem můžeme také využít narašený česnek, který už se ke klasickému kuchyňskému použití nehodí.