Ačkoliv plevel na zahradě nikomu neudělá radost, nejsou to vždy rostliny bez zajímavosti. Mnohokrát jsou dokonce i k užitku. Pěťour je tak častým a běžným návštěvníkem leckterých záhonů.

Co o něm víme?

Je to jednoletá rostlina z čeledi hvězdicovité a dorůstá do výšky kolem 40 cm. Lodyhu má vzpřímenou, mohutně větvenou a takřka lysou. Jeho řapíkaté listy jsou jemně zubaté a zdobené drobnými bílými kvítky. A jeho kořeny? Jsou obzvlášť husté, ale mělké. Častokrát jej tak zlikvidují silnější mrazy.

Ovšem v případě, že se vám pěťour na zahradě rozroste více, máte problém! Množí se spoustou semen. Na jedné jediné rostlině jich může mít až 300 000! Rostlina kvete od jara do pozdního podzimu. Vyskytuje se nejen na zahradách, ale i v okopaninách, na vinicích, rumištích a hojný je na písčitých půdách. Daří se mu v teplejších oblastech na úrodných lehčích písčitých, ale dostatečně humózních půdách s dostatečným množstvím živin. Dělá mu dobře dostatek vláhy, a tak se mu v suchých létech moc nedaří. Někteří zkušení zahrádkáři říkají, jakmile začne Pěťour bujet je to známka, že už můžou vysadit na záhony okurky. Skvěle totiž pozná, jaké bude počasí.

Jak na něj, aby nám neokupoval zahradu?

Úspěšně klíčí hlavně po deštích v parných a tropických dnech. Pokud je půda uvnitř dostatečně vlhká, tak se ho jen tak nezbavíte. Plevel jste pečlivě vytrhali a za dva až tři dny jste ho našli zpět? Osvědčenou metodou je posypat na vytrhaná místa vrstvu pokosené trávy. Údajně je dobré i vytržené rostliny ponechat na řádku, ale jen ty nekvetoucí. A další tip? Nenechávejte po sklizni záhony ladem a použijte vhodně zvolené zelené hnojení pro rychlý růst. Pomůže třeba hořčice, která vám nejen dodá do půdy živiny, ale zároveň se stane pomocníkem v boji s plevely.

Nicméně k likvidaci pěťouru se doporučuje i dusíkaté vápno. Když nic nepomůže, zvolte prostě herbicidy.

A čím pěťour překvapí? Má vlastnosti léčivé byliny!

Už staré indiánské kmeny věděly, že tato rostlina je i bylinou s univerzálními účinky na lidské zdraví. Nejvíce se uplatní při léčbě chřipky i nachlazení. Úspěšně snižuje zvýšenou teplotu i horečku a celkově posiluje organismus. Skvělý je též na bolesti kloubů, hlavy a zubů. A kromě toho je velkým pomocníkem i při kožních chorobách.

Trápí vás revma? Uleví vám obklady z kvetoucí nati. Často je Pěťour využíván i ke zlepšení tkové výměny (metabolismu) a čištění krve (detoxikace). Vzhledem k tomu, že pěťouru je všude plno, lze z něj připravovat třeba chutnou domácí šťávu a dokonce tinkturu.

Zdroje:

www.nasezahrada.com

www.bylinkyprovsechny.cz

cs.wikipedia.org