Čajovníku se daří v teplých krajích. Doma si můžete půvabný, stálezelený keřík hýčkat jako pokojovou rostlinu, která poskytne i pár lístků na přípravu osvěžujícího čaje.
Chuť doma sklizených lístků bude patrně slabší, nežli je tomu u lístků rostoucích v tropickém či horském klimatu, ale přesto bude jeho příprava a popíjení jedinečným zážitkem… Domácí čaj je nejlepší připravovat z čerstvých lístků. Lístky sklizené na čajových plantážích se ošetřují například horkou párou, která inaktivuje enzymy, jež by při sušení podnítily fermentaci.
Po dvou až třech letech růstu je možné sklízet lístky pravidelně, na začátku a na sklonku léta, obvykle vždy 2-3 koncové na každé větvičce.
Díky polyfenolům, látkám se silnými antioxidačmími vlastnostmi, může zelený čaj působit jako určitá prevence proti různým druhům rakoviny i srdečních onemocnění, prospěšný je i při nachlazení, může ulevit při astmatu. Pomáhá snižovat krevní tlak a podporuje pružnost cév a kapilár, prospívá i trávení. Díky obsahu fluoridu působí proti tvorbě zubního kazu.
Čajovník čínský (Camellia chinensis) je jednou z nejstarších kulturních rostlin. Má podobu pohledného keře s lesklými, tmavozelenými lístky. Na jaře a často znovu na sklonků léta rozkvétá půvabnými, bílými květy.
Autor Jana Bucharová.
Nejnovější diskuse
Nejčtenější diskuze
Nejživější diskuze
Grilování - recepty, tipy a triky na grilování
Orchideje - úspěšné pěstování doma i venku
Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie
Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék
Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat
Řez okrasných dřevin - jak a kdy prořezávat
Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort