Proč je tak důležité tuto informaci mít a jak s ní naložit? Možná, jste to dosud netušili, ale rakytník řešetlákový patří k větrosnubným keřům. V praxi to znamená, že jej neopyluje hmyz, ale vítr. Musíte tak vysazovat samčí i samičí rostliny, ideálně na jednu samčí tak tři samičí. Navíc samčí keř, který je tím opylovačem, by měl být z návětrné strany. Pokud vám tuto zásadní informaci nesdělili v zahradnictví, kde jste keře kupovali, musíte se pokusit sami určit, o jaké pohlaví se u vašeho keře jedná.

Jak poznat samce od samice?

Na keřích jsou v tomto období pupeny, které připomínají miniaturní šištičky. Samičí rostliny je mají zcela nevýrazné a mnohem menší. Samčí pupeny jsou dvakrát až třikrát větší. Samičí pupeny jsou navíc jednoduché, zatímco samčí jsou členité a vypadají jako malé hrozny.

Lepší než pomeranč

Bobulky rakytníku se používají odjakživa v lidovém léčitelství, mají mnohem více vitamínu C než pomeranč a obsahují i spoustu jiných vitamínů. Proto rakytník pomůže při mnoha zdravotních potížích, jako jsou žaludeční problémy, virová a infekční onemocnění, během rekonvalescence po prodělané nemoci, pomůže i proti jarní únavě. Na posílení imunity je rakytník to nejlepší, co můžete svému tělu dát, zejména pokud procházíte i dlouhodobým stresovým obdobím.

Způsoby zpracování

Z bobulek rakytníku se připravují sirupy, džemy, likéry, marmelády, vynikající je rakytníkový olej i tinktura nebo čaj. Plody můžete i sušit, mrazit či zavařovat.


Zdroje:www.zahrada-centrum.cz,www.odpovedi.cz