Roubované sazenice mají ve srovnání s pravokořennými sazenicemi mnoho výhod. Rostlina totiž nepřijímá živiny z půdy vlastními kořeny, ale prostřednictvím kořenového systému rostliny jiné, tedy podnože. U rajčat se proto používají jako podnože velmi vitální odrůdy, které by však měly plody horší kvality.

Na podnož se pak roubují kulturní odrůdy s vlastnostmi, které nám vyhovují, ať už je to chuť, doba zrání, velikost, konzistence dužiny či barva a další. Roubované rajče tak spojuje přednosti obou odrůd a vznikne rostlina s vysokou úrodností, navíc odolná k chorobám či suchu. Při roubování prostě využíváme přednosti obou odrůd.

Vlastnosti podnože

Podnože se vyznačují především podstatně vyvinutějším kořenovým systémem, který je navíc rezistentní vůči fusariózám, chorobám způsobeným houbami rodu Fusarium. Díky tomu, že je kořen podnože robustní, pronikne do půdy hlouběji a snadněji se tak dostane k vodě a živinám. V důsledku toho roubovaná rajčata rostou velmi bujně a vitálně a s tím souvisí i jejich vysoká odolnost k chladu, který bývá ve studených létech častou příčinou menší úrody. Díky bohatému kořenovému systému podnože může roubovanec plodit v průběhu celé sezony. A co je důležité, roubovaná rajčata lze pěstovat na dva výhony, neboť silné kořeny podnože to zvládnou. To vše vede i k větší odolnosti vůči suchu a následně vyšší úrodě.

Příkladem vzrůstné podnože vhodné pro rajčata je Tomastrog F1, mezidruhový kříženec Solanum lycopersicum L. x Solanum hirsutum Dunal. Silný nejspodnější článek stonku mezi kořínkem a děložními lístky (hypokotyl) této podnože roubování velmi usnadňuje. Tomastrong F1 je rovněž velmi tolerantní k bakteriálnímu, fusariovému a verticiliovému vadnutí a rovněž rezistentní k viru tabákové mozaiky a háďátkům.

Jak na to?

Výhodou vlastního roubování je možnost si zvolit odrůdu, která nám chutná a je vhodná do našich klimatických podmínek. Sice s tím bude trochu práce, ale i průměrně zkušený a šikovný pěstitel by to měl zvládnout.

Roubovat bychom měli vždy v čistém prostředí a použité nástroje je dobré pečlivě umýt. Vybraná podnož i roub by měly mít pokud možno stejný průměr. Jestliže se chystáme roubovat více než jednu odrůdu, je užitečné si je předem označit.

Podnož pro roubování i rajče na roubování vyséváme současně. Při předpěstování sadby vyžaduje podnož vyšší teploty než klasické rajče, teploty by neměly klesnout pod 20 °C. Podnože vyséváme přímo do květináče nebo kelímku, ve kterém bude sadba dopěstována až do výsadby. Rajčata na rouby pak můžeme vyset například do truhlíku, ale doporučujeme vysévat nařídko, optimálně 5x5 cm od sebe, abychom měli i klíční rostliny silné a kompaktní. Od výsevu do roubování musíme počítat přibližně tři týdny.

Podobně jako u paprik, tak i u rajčete je nejlépe použít metodu roubování takzvanou kopulací. Když má podnož i roub průměr 2 mm, seřízneme rovným vodorovným řezem nejprve podnož těsně pod děložními lístky tak, aby nemohla obrůstat. Teprve potom žiletkou nebo skalpelem podnož seřízneme šikmým řezem, optimálně 4–5 mm dlouhým. Na podnož nasuneme z poloviny silikonový klips.

Nadzemní část roubu odřízneme a ponecháme pouze jeden pravý list. Pokud má roub již dva pravé listy, spodní odstraníme. Uděláme stejně dlouhý šikmý řez jako na podnoži a roub zasuneme se klipsu tak, aby řezy k sobě dobře přisedly. V prvních dnech, přibližně týden, je nutné pro novou rostlin zajistit nejvyšší vzdušnou vlhkost, například překrytím fólií nebo umístěním rostlin do malého skleníčku. Důležitá je právě vlhkost vzduchu (alespoň 80–90 %), rostliny však nesmí stát ve vodě. Také je přímo nekropíme. Pro dobrý růst je třeba udržovat celodenní teplotu 20 až 22 °C a dostatek světla. Pozor ovšem na přehřátí ve skleníčku nebo pod fólií za oknem.

Jestli se nám roubování podařilo, uvidíme zhruba za týden. Klips odstraňujeme až těsně před výsadbou, pokud by však začal stonek „zaškrcovat“, tak i dříve. Roubováním sice zpozdíme předpěstování sazenic přibližně o 7 dní, ale roubovanci to pak díky mohutnějšímu růstu na podnoži rychle doženou. Doba od roubování do výsadby je pak přibližně tři týdny.

Při samotné výsadbě pečlivě dbáme na to, abychom roubované místo nezahrnuli zemí. Kdyby totiž rajčata začala kořenit nad místem roubování, podnož by ztratila smysl a rostlina by se chovala jako neroubovaná.