Sleziník hnízdovitý (Asplenium nidus), zvaný lidově též ptačí hnízdo, je původem pralesní kapradina, ve své domovině roste epifyticky na stromech. V bytě ji můžeme pěstovat v květináči, postačí substrát pro pokojové rostliny s přídavkem rašeliny. Pralesní kapradině se bude dařit v polostínu, na místě s rozptýleným světlem bez přímého slunce.

Pěstování pralesní kapradiny

Sleziník má rád běžnou pokojovou teplotu, ani v zimě by neměla klesnout 15 °C, jinak mu hnědnou listy. Potřebuje také vyšší vlhkost vzduchu, často ho rosíme, pod květináč položíme misku s kamínky a vodou. Vhodné jsou i ultrazvukové zvlhčovače vzduchu. Vlivem příliš suchého vzduchu žloutnou listy. V průvanu, který rostlině rovněž nesvědčí, listy pro změnu hnědnou.

Zaléváme tak, aby byl substrát stále vlhký, ale ne přemokřený. Přihnojujeme od jara do podzimu jedenkrát za 14 dní ředěným hnojivem, případně jednou za měsíc neředěným plným hnojivem. Vhodným způsobem pěstování je také hydroponie.

Velký květináč nepotřebuje

Sleziník přesazujeme jen tehdy, když kořeny vyplní květináč, dáváme ale pozor, abychom je nepoškodili.

Nebezpečné choroby a škůdci jsou červci, mšice, štítenky, puklice – poradit si s nimi můžeme pomocí zdravotně nezávadných postřiků na bázi olejů.