Kozlík lékařský (Valeriana officinalis)

Své druhové jméno lékařský dostal především díky silně aromatickému oddenku, který obsahuje mnoho zajímavých látek – dovedou mimo jiné zvýšit hladinu GABA kyseliny v mozku a tím uklidnit naše nervy a usnadnit usínání. Především při nespavosti je kozlík dobrým pomocníkem; nezpůsobuje však únavu, pouze utiší roztěkanou mysl, která nám brání usnout. Spánek je pak kvalitnější, nedochází k předčasnému buzení. Kozlík také mírní pocity úzkosti a stres.

Z podrceného oddenku (čerstvého i nasušeného) připravujeme odvar. Počítáme lžičku na šálek vody, povaříme pět minut a necháme ještě luhovat. Komu specifická vůně vadí, může z oddenku připravit lihovou tinkturu, jejíž podávání má pod názvem valeriánové kapky dlouhou tradici. Při nespavosti užíváme šálek odvaru či lžičku tinktury hodinu před spaním. Tinkturu můžeme zamíchat do vlažného mléka s medem, které je rovněž tradičním prostředkem pro uklidnění.

Kozlík nejlépe poroste na polostinném místě – kořeny by měly být ve vlhku, zatímco kvetoucí nať rád vystaví slunci. Prospívá mu kyprá, hlinitá a výživná půda. Kořeny sklízíme na podzim, u dvouletých a starších rostlin.

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)

Pohledná, žlutě kvetoucí bylina dovede utišit podrážděné nervy, zmírnit úzkost a nervozitu. Svou účinnost prokazuje i při lehčích formách sezónních depresí (v případě podávání léků je však nutná konzultace s lékařem a farmaceutem). Je prospěšná i při premenstruálním syndromu, kdy může zmírnit výkyvy nálad. Navíc povzbuzuje krevní oběh a metabolismus, podporuje zdravé trávení a potírá bakterie i viry. U citlivých osob však může snížit odolnost pokožky vůči slunečnímu záření. Rovněž může snížit účinky některých léků a hormonální antikoncepce, protože urychlí jejich odbourávání.

Z kvetoucí třezalky připravujeme nálev - lžičku nasekané natě zalijeme šálkem vroucí vody a přikrytou luhujeme 10 minut. Užíváme nejvýše třikrát denně.

Třezalka je naše domácí, nenáročná trvalka. Můžeme ji pěstovat na květinové louce, v trvalkovém záhoně nebo v bylinkové zahrádce. Lépe prospívá a kvete na slunci a v propustnější půdě.

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)

Meduňka se svou svěží vůní přináší uklidnění a uvolnění, navodí pocit pohody. Pomáhá při psychickém neklidu, nervozitě a vyčerpání, při bušení srdce a nespavosti. Hojivý a uklidňující účinek má nejen na nervy, ale i na žaludek.

Natě sklízíme před květem, kdy je vůně listů nejpříjemnější a účinek nejsilnější. Po usušení je můžeme ze stonků sdrhnout. Nálev můžeme připravit i z čerstvých lístků (které jsou mimochodem i lahodným zeleným kořením do tvarohových pomazánek či ovocných salátů). Vrchovatou lžičku podrcených lístků zalijeme šálkem vroucí vody a luhujeme deset minut. Nálev můžeme popíjet jednou až třikrát denně. Když meduňku seřízneme přibližně 10 cm od země, brzy znovu obrazí.

Meduňce svědčí slunné stanoviště, ale dobře snáší i polostín. Kultivary se zlatavými listy je dokonce vhodné pěstovat v polostínu či stínu, jinak se jejich zbarvení ztrácí. Vyžaduje dostatek vláhy, půda musí být zároveň propustná. Snadno ji namnožíme řízky i semeny.