Aby semínka nevyklíčila při prvním malém deštíku a pak nezaschla, obdařila je moudrá příroda inhibitory klíčení. Ty odplaví až větší a dlouhodobější přísun vláhy. Máčení proto klíčení urychlí a usnadní, a pokud místo vody použijeme bylinkový nálev, poslouží i jako přírodní mořidlo, podporující odolnost mladých rostlinek vůči nemocem. Stačí malý šálek, o to silnější nálev můžete připravit.

  • Heřmánkový nálev semínka pomáhá chránit proti houbovým chorobám a potírá bakterie a plísně
  • Přesličkový nálev díky obsahu křemíku klíčící rostlinky posiluje
  • Odvar z kůry mladých dubových větví změkčuje povrch tvrdých semen a usnadňuje klíčení a má rovněž antiseptické vlastnosti.

Jak dlouho semínka máčet?

Čím větší je semínko a čím silnější má slupku, tím delší doba máčení mu svědčí. Ovšem vodu nebo nálev je třeba dvakrát denně vyměnit.

  • Rajčata a papriky namáčejte jeden až dva dny
  • Košťálovinám či peruánské mochyni dopřejte lázeň den
  • Salátům stačí pár hodin.

Semínka, která vyžadují ke klíčení vyšší teploty, máčejte ve vlažné vodě a v teple. Salátu naopak nevadí chlad, ve studené vodě klíčí nejlépe. Miniaturní semínka, jaká mají například lobelky, měsíční jahody či petúnie je snazší pouze vytrvale rosit na povrchu substrátu. Namočené je totiž obtížněji vysejete v dostatečných rozestupech, a nechat je před výsevem opět proschnout je sice možné, ale trochu riskantní – aby nezaschla příliš.