1. března Měsíc ubývá a nachází se pod vlivem Vodnáře, který stimuluje především květy rostlin. Rozkvétají krokusy, talovíny, lýkovce a sytí první čmeláky. Pokud neprší ani netaje sníh, dopřejeme rostlinám zálivku i mírné přihnojení. Také okrasné cibuloviny rychlené v nádobách potřebují péči. Vláhu a výživu dnes vděčně přijmou i kvetoucí pokojové rostliny.

2. března Nastává novoluní ve znamení Ryb. Je ideální den pro péči o zahradní jezírko, které se probouzí ze spánku. Rostliny odpočívají, nastala příhodná doba k prořezávce opadavých druhů dřevin. Časně kvetoucí keře však zastřihneme až po odkvětu.

3. března čerstvě přibývající Měsíc stále prochází znamením Ryb. Ty posilují především listy – pečujeme proto o rostliny, na nichž si ceníme především jedlých nebo okrasných listů.

4. – 5. března se přibývající Měsíc ocitne pod vlivem ohnivého Berana. Je doba vhodná pro výsev plodové zeleniny pro předpěstování sazeniček. Nastal nejzazší termín pro papriky a lilky. Aby semena vyklíčila rychle, dopřejeme jim teplotu 25–30 °C.

6. – 8. března prochází přibývající Měsíc znamením Býka. Jeho živlem je země, posiluje především kořeny rostlin. Na záhony sejeme černý kořen, cibuli, česnek či šalotku. Do skleníku, pařeniště i ven pod fólii nebo netkanou textilii ředkvičky, karotky, kedlubny, řepy, vodnice, petržel.

9. – 10. března putuje přibývající Měsíc vzdušným znamením Blíženců, kteří působí především na květy rostlin. V pařeništi, skleníku nebo za oknem vyséváme letničky, které díky časnému předpěstování pokvetou již počátkem léta. Otužilé druhy lze za příznivého počasí sít i ven a chránit bílou netkanou textilií. 10. však zároveň nastává odzemí, které je dle lunární tradice lepší využít k odpočinku než k zahradničení.

11. – 13. března se přibývající Měsíc ocitne ve sféře vlivu Raka. Rak je velmi plodné znamení podporující růst listů. Je čas ideální pro výsev a výsadbu listové zeleniny a bylinek. Do skleníku, pařeniště i na venkovní záhony můžeme sít pór, salát k řezu mladých listů i raný hlávkový salát, roketu, špenát, aromatické bylinky (kopr, bazalku, petrželku a další), ven také mangold či lebedu. Růst rostlin urychlí bílá netkaná textilie, která je vhodná i pro přirychlení salátu a špenátu, který přezimoval. Také rašící plané rostliny (ptačinec žabinec, bršlice kozí noha, kopřivy, řeřišnice, popenec a další) jsou výtečným zdrojem vitaminů a dalších prospěšných látek. Jejich listy a výhonky jsou na jaře křehké a jemné.

14. – 15. března dorůstající Měsíc putuje ohnivým znamením Lva, který posiluje především plody rostlin. A měsíc blížící se úplňku zároveň vytváří ideální podmínky pro výsevy. Pro předpěstování sazeniček můžeme vysít rajčata, melouny, skleníkové okurky, ačokču. Lev je obzvláště vhodné znamení pro výsev nejen plodících, ale i teplomilných rostlin, což výše uvedené druhy splňují rovněž.

Zdroj: Časopis Receptář