Batáty, čili sladké brambory, plodí rostlina z čeledi svlačcovitých, povijnice jedlá (Impomea batatas). V tropických oblastech Ameriky, odkud pochází, dorůstají výhony této poléhavé rostliny až pětimetrové délky. Snadno zakořeňují a jsou celé prostoupené mléčnicemi. Listy jsou různotvaré, často hluboce laločnaté. Bílé, růžově až purpurově zbarvené květy se rozvíjejí na dlouhých stopkách a jsou velmi podobné ozdobným svlačcům.
Obří sladké brambory
Hlízy mají různě protáhlé tvary. Vzhledem opravdu připomínají brambory, jsou však ještě větší. Hmotnost hlíz se pohybuje od půl do pěti kilogramů. Pokožka batátů je bílá, nažloutlá, oranžová, hnědá až fialová. Syrové batáty mají hořkou chuť, vařené jemnou a nasládlou, připomínající namrzlé brambory, ale lahodnější.
Batáty lze snadno pěstovat
Rostliny se dovedou přizpůsobit různým zeměpisným oblastem, ale vždy vyžadují slunečnou polohu a hluboké hlinitopísčité půdy, bohaté na organické zásobní látky. Dobře snášejí přísušky.
- Sazenice předpěstováváme ze zakoupené hlízy s vegetačními očky, a to v květináčích. Ven je můžeme vysazovat až po „ledových mužích“.
- Sazenice zasadíme poměrně hluboko vždy do dobře prohřáté půdy a hrůbkujeme je jako brambory. K dosažení dobrých výnosů se za sucha doporučuje závlaha.
- Hlízy sklízíme až po zaschnutí lodyh, nejčastěji v září a začátkem října. Musíme dbát, abychom hlízy mechanicky nepoškodili.
- Uskladněné hlízy vydrží v suchém a chladném sklepě asi tři týdny. Místnost musí být dostatečně větrána.
- Malé hlízky určené k jarní výsadbě uložíme do beden s pískem nebo s rašelinou.
Mladé rostliny v květináčích jsou i zajímavou hrnkovou pokojovou rostlinou, která však vyžaduje vyvázání k tyčce. Na léto ji pak můžeme přenést do zahrady nebo do nevytápěného fóliovníku.
Výživné batáty a jak na ně
Hlízy vykazují o polovinu vyšší nutriční hodnotu než brambory. Před kuchyňskou úpravou je dokonale pod vodou očistíme kartáčkem, nebo oloupeme. Dále je můžeme:
- vařit nakrájené na kostky
- dusit
- zapékat v troubě
- smažit jejich plátky na oleji jako chipsy
Nejchutnější je patrně úprava pečením: Mírně posolené, nasládlé plátky velkých batátových hlíz potřené máslem nebo kysanou smetanou jsou skutečnou lahůdkou.
Pečené kuře s batáty a tymiánem
- 500 g batátů
- červenou papriku
- červenou cibuli
- 8 stroužků česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- tymián
- sůl
- 4 kuřecí stehna
Čerstvé rozčtvrcené batáty uvaříme ve slané vodě, oloupeme a dáme vychladit.
Nakrájíme je na hrubší plátky.
Vložíme do vymaštěného pekáče a obložíme kuřecími stehýnky. Posolíme, opepříme, polijeme rozpuštěným máslem, pokapeme olivovým olejem, posypeme tymiánem a dáme do trouby péci.
Podléváme trochou vývaru nebo horké vody.
V troubě pečeme asi hodinu.
Před koncem pečení přidáme stroužky česneku nasekané na plátky.
Pečené brambory a batáty se sýrem
- 1 velkou hlízu batátů
- 1 velkou bramboru
- 1 červenou cibuli
- 1 plod bílé papriky
- 1 plod červené papriky
- 6 stroužků česneku
- 4 lžičky olivového oleje
- mletý černý pepř
- 125 g sýra feta
Nesolíme, sýr feta dodá pokrmu chuť.
Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky.
Brambor i batáty povaříme zvlášť v osolené vodě. Nakrájené spolu se zeleninou vložíme do pekáče.
Přidáme cibuli nakrájenou na čtvrtky a oloupaný česnek nasekaný na hrubé kousky. Nakonec přidáme olej.
Vše promícháme a opepříme. Směs by neměla pustit šťávu, peče se nasucho.
Pečeme asi tři čtvrtě hodiny v troubě předehřáté na dvě stě stupňů Celsia. Jakmile zelenina a brambory začínají hnědnout, nakrájíme sýr na tenké plátky a poklademe je na povrch.
Pekáč vrátíme do trouby, a pečeme dokud se sýr nezačne roztékat.
Podáváme teplé, posypeme zelenou petrželovou natí.