Posoudit přihlášená díla a stanovit vítěze nebylo snadné. Někomu možná chyběl k ocenění jen krůček v podobě kvalitnější fotografie, jiný se ocitl v silném konkurenčním prostředí. To se týkalo například zahradního nábytku nebo grilů.

Nakonec jsme nejvíce ocenili

  • nápaditost bonbonomatu Petra Calty ze Žlunic,
  • technické řešení zahradního grilu s udírnou, který postavil manžel Naděždy Frasunkové z Ostravy,
  • stylovou jednotnost zahradní houpačky se zahradním křeslem, stolkem a dalšími doplňky od Františka Vaníčka.

Trojice autorů nejzajímavějších realizovaných nápadů získala akumulátorové nářadí firmy Bosch.

Zahradní nábytek

Hedvika Glocová z Jaroměřic u Jevíčka si pochvaluje, jak šikovného má zetě. O jednom z oceněných kutilských počinů, jehož autorem je František Vaníček, tvrdí: „Houpačka se stříškou a jednotlivé části zákoutí zeť natřel netradiční červenou barvou, která ovšem rozzářila celou naši venkovskou zahradu. Výborně se mi tu v důchodu relaxuje!“

Jiří Jirák z Pardubic soutěžil s pojízdným lehátkem propracovaným do zajímavých detailů. Napsal: „Zasílám vlastnoručně vyrobené pojízdné lehátko s rodinnou propagační fotografií. Lehátko obsahuje polohovatelné díly uložitelné do vnitřku lehátka: stínítko, vodorovnou opěrku na nohu, sklopnou opěrku na nohy, oboustrannou poličku na kávu a whisky, poličku na noviny, poličku na detektivku, podhlavník (zatím nepolohovatelný).“

Domácnost

Marta Bartová z Horažďovicka přidala k nepříliš kvalitní fotografii, která její šance na ocenění dost snížila, tento popis: „Vlastnoručně vyrobená kuchyňská linka. Je možná divné, že já jako žena jsem si sama vyrobila nábytek. Tato kuchyň je podle mého gusta. Pro mě je vzácná, a to hlavně proto, že materiál použitý na dvířka pochází z historie kina Elektra v Plzni, které se bouralo.“

Blanka Lakomá z Vilémova vyrobila ze starého stolu přebalovací pult a pod ním domeček pro své děti: „Domeček je ušitý z dvojité látky, olemovaný koženkou, všité dveře mají zavírání na zip, okno je se záclonou, dovnitř jsem ušila kapsy na drobnosti a připevnila jsem tam i světýlko na baterky. Horní část tvoří přebalovací pult, ke kterému jsem přišroubovala bočnice. Molitanový podklad jsem obšila dětskou látkou se stejným motivem, jako je na domečku.“

Lubomír Hajda z Nového Jičína ke svému soutěžnímu příspěvku uvedl, že všechno i s úklidem měl hotové za půl dne. Starou skříň předělal na botník, vedle přidal stoleček pro snazší obouvání vnuka, zrcadlo a poličku. Vše otapetoval v imitaci dřeva. Tak vylepšil prostor v předsíni.

Slávka Beranová z Bratislavy ušila pro syna veselou postavičku piráta.

Jarmila Juráňová z Ústí nad Labem přišla s nápadem, jak chránit pokojové rostliny a dekorace před šplhavými kočkami v podobě stojanu nebo poliček z kusů kartonové trubky, natřené balakrylem.

Zahradní krby

Naděžda Frasunková z Ostravy popsala manželovo dílo − stavbu grilu, ohniště a udírny: „Gril je v prostoru vpravo, ohniště je vlevo, nyní na zimu zavřené dvířky. Dole vpravo má udírna topeníště, které je zhotoveno ze starých, ještě funkčních kamen. Udírnu obsluhujeme ze zadní strany. Tuto stavbu si vymyslel a postavil sám můj manžel!“

Pavel Škeřík z Českých Kopist rovněž soutěžil se zahradním krbem a udírnou.

Také Pavlína Žáková z Dačic poslala snímek terasy s krbem, který stavěl její manžel, profesí kuchař číšník.

Zahrada

Vladimír Šmída z Vamberka vymyslel, jak zalévat dešťovou vodou květiny na okně v patře rodinného domku.

„Z rezervoáru dešťové vody zaléváme přes čerpadlo pomocí hadice, kulového uzávěru a ocelové trubky vodu do květináčů. již nemusíme nosit těžké konve do poschodí, ale můžeme lehce zalévat květiny ze zahrady. Hadici lze přimontovat i k uzávěru pitné vody. Pořizovací cena tohoto vynálezu byla cirka 700 Kč včetně čerpadla.“

Jitka Švecová z Boskovic vyrobila krmítko ze dvou dřevěných přepravek ze supermarketu, šišek, větviček, kaštanů, šípků a šnečí ulity. Přepravku pilkou snížila na výšku jedné laťky a zkrátila i její délku. Druhou přepravku rozebrala, 4 hranoly z rohů bedýnky použila na výztuže pod stříšku. Tu tvoří rozpůlené dno druhé přepravky. Ke spojení všech dílů použila tavnou lepicí pistoli.

Chaloupku ozdobila šiškami a dalšími přírodními materiály. „Doufám, že se bude nápad alespoň trochu líbit, už jenom proto že je vyrobený téměř zadarmo,“ dodává autorka.

Bonbonomat

Šestnáctiletý Petr Calta ze Žlunic podrobně představil svůj originální nápad na domácí bonbonomat, který je vybaven hned několika pojistkami, aby neokrádal návštěvy:

„Bonbonový automat je skoro stejné zařízení jako každé jiné na ulici. Po vhození mince hodnoty 2 Kč (hodnota 1Kč propadá zpět kupujícímu, mince v hodnotě 5 Kč a větší se do otvoru nevejde = pojistka proti ošálení či okradení vás). Vypadne bonbon a takhle stejně až 20krát za sebou = kapacita automatu je 20 kusů.

Další pojistka, když vypadne poslední 20. bonbon, tak normálně svítící zelená dioda s popiskem − vložte minci − zhasne a namísto ní se rozsvítí červená dioda s popiskem − zboží je vyprodáno − a navíc se uzavře otvor pro vložení mincí = mince nejde vložit, čímž nepříjdete o peníze,“ vysvětluje Petr Calta.

„Na přední straně je okénko s obrázkem aktuálního druhu a chuti bonbonu − vždy jedna várka stejná. Celý mechanismus je vlastně propojení mechanických součástí s elektrickými. Použité materiály: dřevo, plast, kov.

Jak vznikal tento přístroj se můžete podívat na:

Přístroj je napájen ze sítě. Přibližné rozměry: vxšxh jsou 60x30x30.“

Petrovo motto: „Je lepší si jít pro bombón do automatu než do skříně.“