Nejprve je dobré zbavit se pavučin a lidově řečeno „vysmejčit" všechny rohy. Pokud budete pravidelně vysávat i rohy stropu, s největší pravděpodobností se pavouk do své domoviny nevrátí. Pokud se však nájemník nechce odstěhovat, můžete použít babské rady.

Vůně mu nevoní

Už naše babičky zjistily, že pavouci nemají rádi svěží vůně máty, eukalyptu nebo pach octa. Z esenciálních olejů a obyčejného octa, které zředíte vodou, si můžete vyrobit postřik. Jím pravidelně stříkejte všechny možné škvíry a těžko přístupná místa. Mátu si můžete dát i za okno.

Ozdoba na parapet

Bojí se vaše děti pavouků? Vytvořte společně protipavoučí dekoraci na parapet. Vezměte si kaštany, celou skořici a cedrové špalíčky a zapíchejte je do květináče nebo vyrobte panáčky. Vůni těchto přírodnin totiž pavouci nesnášejí. Cedrovou mulčovací kůru si také můžete nanést kolem domu, podobně jako tabákové nebo rajčatové listí.

Odpuzující citrusy

Sprej na okna i dveře si můžete vyrobit z citrónů nebo pomerančů. Stačí je oloupat a slupku nakrájet na centimetrové kousky. Polovinu slupek dejte do misky, zalijte vroucí vodou a nechte přes noc vyluhovat. Ráno do vody přidejte čtvrt hrnku vilínu. Roztok nalijte do rozprašovače a důkladně protřepejte. Postříkejte jím všechny okenní parapety a zárubně dveří zvenku i zevnitř. Zbylou polovinu rozdrťte pomocí paličky, aby se uvolnila citrusová vůně. Kousky posypte místa, kde by se pavouci mohli vyskytovat. (Zdroj: bydleniii.cz)

Lapač pavouků

Na trhu je k dostání několik modelů lapačů pavouků, které vypadají jako štětinatá prodloužená ruka. Jednoduše jím pavouka chytnete, neublížíte mu a před domem vyhodíte.

Zdroj: Youtube

Podobně však fungují také domácí zvířata. Kočky s radostí pavouky nahánějí a „fackují" je. Často však pavouk ze hry na honěnou nevyjde živý. (Zdroj: hobby.magazinplus.cz)