Laskavec zrnový (Amaranthus erythrostachys) (amarant) pochází z Jižní Ameriky. Je nejdůležitešjím druhem z několika amarantů, které pěstovali již dávní Inkové, Mayové a Aztékové. Na našich zahradách se mu daří jako letničce.
Laskavá bylina
Laskavec je jednoletá bylina až 1,5 m vysoká se silnými lodyhami, často zbarvenými do purpurova. Řadí k tzv. nepravým obilovinám. Kvete drobnými kvítky, složenými do klásků. Plodem jsou nažky béžové až tmavohnědé barvy. Zrna jsou velmi malá, za nejkvalitnější se považují ta se světlou barvou. Sklízejí se podle klimatických podmínek až třikrát ročně.
Proč je amarant výjimečnou potravinou?
Amarantová zrna neobsahují lepek.
Zrna laskavce mají vyšší obsah proteinů než obiloviny. Obsah cenných aminokyselin, lyzinu a tryptofanu, je srovnatelný s bílkovinami živočišného původu. Obzvlášť prospěšný je pro malé děti a pro sportovce. U starších lidí podporuje činnost mozku a příznivě ovlivňuje metabolismus. Prospívá nemocným s poruchami trávení, vegetariánům, rekonvalescentům po vážných onemocněních a lidem, kteří trpí potravinovými alergiemi.
Pěstování pro okrasu i užitek
Pěstování laskavců není složité. Některé okrasné laskavce, např. laskavec ocasatý, se běžně pěstují na našich zahrádkách jako zajímavé okrasné letničky. Podobně lze pěstovat i laskavce pro sklizeň semen. Dospělé keříky, ponechané na semeno, vytvářejí košatý dekorativní porost. Na záhonech vytvářejí ideální partnerství s okurkami. Semínka lze běžně zakoupit v semenářství.
- Jemné, drobné semeno laskavce zrnového vyséváme do předem připravené půdy do řádků nebo do hnízd. Ještě lepší je však amarant předpěstovat a vysadit sazeničky až koncem května.
- Vzhledem k subtropickému původu milují rostliny slunné, teplé stanoviště.
- Vyhovuje jim písčitá půda, v době vegetace je ale třeba ji zavlažovat.
Sklizeň a využití
Konzumují se semena semletá na mouku, ze které se připravují koláče, sušenky a různé nákypy. Zrna jsou zdravou pochoutkou i pro exotické ptactvo, stejně tak jako naše domácí opeřence na krmítku. Využít lze i zelené listy, které jsou výtečné jako špenát i zelenina do polévek.
Amarantové koláčky s dýní a rybízem
Potřebujeme
- 200 g amarantové mouky
- 200 g ovesných vloček
- 100 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 200 g rostlinného másla
- 2 vejce
- 300 g dýňového kompotu
- 100 g rozinek
- 15 g prášku do pečiva
- 100 g obilných klíčků
- 200 g rybízového džemu
Jak na to
- Amarantovou mouku promícháme s obilnými klíčky, ovesnými vločkami, cukrem a pečivovým práškem.
- Přidáme změklý tuk, dýňový kompot včetně šťávy, rozinky, vejce a vše vypracujeme. Je-li třeba, přikápneme mléko.
- Na válu posypaném hladkou moukou vytvoříme z těsta váleček. Z něj odkrajujeme stejnoměrné kousky, tvoříme z nich kuličky, které klademe na vymazaný plech.
- Do kuliček vymáčkneme důlek, který naplníme rybízovým džemem.
- Pečeme dorůžova ve středně vyhřáté troubě.