Slovo oxymel vzniklo složením slov starořeckého původu, která označovala kyselinu a med. Příruční slovník lékarnický z roku 1890 prozrazuje, že oxymel byl našim předkům velmi dobře známý. Nazývali jej též octomed, med kyselý či prostě ocet s medem.Dříve lidé oxymel používali jako univerzální všelék. Má silné antibakteriální účinky a nahrazovali jím antibiotika.

Recept na domácí oxymel

  • 1 šálek medu, ideálně od včelaře z místních zdrojů
  • 1 šálek jablečného octa (nejlépe v bio kvalitě)
  • 2 šálky vody
  • 8 stroužků čerstvého česneku

Česnek oloupeme, nasekáme, případě vylisujeme, rozdrtíme nebo nastrouháme. Pokud chceme plně využít výhody česneku, je třeba ho nasekat 10 minut před vařením. Díky tomu se aktivuje allicin, jeho nejaktivnější složka. Do hrnce nalijeme jablečný ocet a vodu. Deset minut vaříme na mírném ohni. Přidat můžeme své oblíbené bylinky, např. rozmarýn nebo šalvěj. Pak už zbývá jen přidat připravený česnek a nechat hodinu na mírném ohni. Hotovou směs můžeme scedit a tak odstranit zbytky česneku. Na závěr přidáme do hrnce med a důkladně promícháme. Pak už stačí nápoj nalít do sklenice. Hotový oxymel můžeme uchovávat až 5 dní v chladničce

Jak oxymel užívat

Pokud se cítíte nachlazeni, užívejte 2 lžíce každé 2-3 hodiny. Směs vám pomůže i v řadě dalších případů. Nemůže však sloužit jako lék nahrazující doporučenou léčbu, ale pouze jako podpůrný prostředek. Česnekový oxymel můžete užívat např. ke zlepšení svého astma, vysokého tlaku, vysokého cholesterolu.

Zdroj: inlandnaturalmedicine.com, everydayroots.com