Ne každému však vyhovuje konzumace čerstvého česneku pro jeho specifické aroma. Pak je možné volit například česnekovou tinkturu. Tu si můžeme snadno připravit doma. Výhodou je, že můžeme zvolit opravdu kvalitní, ideálně tuzemský, česnek. Tinktura nám při správném skladování navíc vydrží mnohem déle, než běžně skladovaný česnek – až téměř rok. Nevýhodou je, že každý česnek má trochu jiné složení a tak se i účinek připravené tinktury může lišit.

Příprava česnekové tinktury

Oloupejte stroužky česneku a nasekejte nadrobno a ostrým nožem, popř. za pomoci lisu na česnek nebo hmoždíře a vložte do čisté skleněné nádoby, kterou je možné dobře uzavřít. Množství zvolte podle potřeby na 1 díl česneku se přidávají 2 díly kapaliny. Čím rychleji česnek zpracujete a vložíte do nádoby, tím lépe. Při krájení totiž dochází k narušení buněčných stěn a z česneku se začne uvolňovat účinný alicin.

  • Přidejte 2 díly kapaliny (např. vodky) a zašroubujte víčko.
  • Na sklenici poznamenejte datum a složení.
  • Sklenici ideálně 1x denně protřepejte.
  • Po uplynutí 3 týdnů sklenici otevřete a obsah přeceďte.

Skladování tinktury

Tinkturu je možné skladovat až rok, pokud dodržíme vhodné podmínky skladování – tedy v tmavých lahvičkách (nejlépe s kapátkem), na chladném a tmavém místě.

Doporučené dávkování

Pro dospělé se doporučuje 4-5 kapek tinktury1x denně. Tinkturu je možné užívat ve sklenici vody. Pokud se objeví nežádoucí příznaky, je třeba s užíváním přestat.

Zázračný alicin

Lidé používali česnek k léčení po staletí. Ale teprve ve 20. století se vědcům podařilo zjistit více o látce, která má charakteristické štiplavé aroma česneku na svědomí. Pojmenovali ji alicin (či allicin). Je to vlastně organická sloučenina síry získaná z česneku, která rostlině pomáhá v ochraně proti škůdcům. Poprvé byl alicin izolován a zkoumán v roce 1944. V rámci dalšího výzkumu se ukázalo, že má antibakteriální (antibiotické), fungicidní (protiplísňové) a virucidní účinky.

Zdroj: wildoakmedicine.com, cs.wikipedia.org