Na účinky česneku přísahaly již naše babičky a dneska je moderním jazykem považován za superpotravinu. Je to silné přírodní antibiotikum, působí i proti plísním a virům, obsahuje mnoho prospěšných látek včetně vitaminů A, B a C. Jeho konzumace zvyšuje imunitu, obzvlášť v období nachlazení a chřipek. Působí také blahodárně na cévy, chrání před trombózou, snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, což prospívá především srdci. Pomáhá detoxikovat organismus a chrání mozkové buňky před degenerací.

Proč tedy tuto surovinu nevyužít pro každodenní podporu zdraví? Abyste blahodárné účinky česneku využili skutečně na maximum, je nejlepší konzumovat ho bez tepelné úpravy, účinné látky se navíc velmi efektivně vyluhují do alkoholu. A právě na to je ideální česneková tinktura. Dá se koupit, ale můžete si ji docela snadno a levněji připravit i doma.

Co na to budete potřebovat? Kvalitní český česnek, nejlépe farmářský. Čím silnější a aromatičtější bude, tím lépe. Další nutnou ingrediencí je kvalitní vodka. Osvědčený poměr surovin při výrobě prozradil pěstitel a znalec česneku Josef Bulant v pořadu Váš Prima receptář – tři stroužky česneku na 100 ml vodky. Česnek nakrájejte na drobné kostičky nebo namačkejte na speciálním lisu či nastrouhejte na struhadle. Abyste zachovali opravdu maximum léčivých látek, je lepší nepoužívat při výrobě tinktury kovové nástroje, můžete použít třeba keramický nůž a struhadlo z keramiky, porcelánu nebo i plastu.

Nastrouhaný či nakrájený česnek potom zalijte alkoholem, zamíchejte a směs přelijte za pomoci trychtýře do tmavé lahve. Tu pečlivě uzavřete, silně protřepte a uložte na dva týdny na chladné místo. Každý den můžete protřepat, ale rozhodně lahev neotevírejte. Bude v ní probíhat proces macerace neboli vyluhování účinných látek za studena. Po dvou týdnech směs přeceďte přes husté sítko nebo plátýnko, abyste odstranili pevné části. Vzniklý roztok přelijte opět do tmavých lahviček, nejlépe s kapátkem pro snadnější dávkování, a uchovávejte v lednici.

A jak tinkturu nejlépe užívat? Začněte s jednou kapkou, kterou si dáte ráno nalačno. Postupně si můžete každý den kapku přidat. Můžete si také dopřát třítýdenní ozdravnou kúru – užívat tinkturu před každým jídlem a každý den zvýšit dávkování o jednu kapku. Poslední den kúry byste tedy brali 3krát 21 kapek tinktury. Pokud byste se obávali česnekového aromatu, je možné tinkturu nakapat do půl deci mléka a vypít. Mléko jakýkoliv odér zneutralizuje.

Vzhledem ke složení je jasné, že česneková tinktura je určená jen dospělým, ale za vyzkoušení rozhodně stojí. Není drahá ani náročná na přípravu a vašemu organismu prospěje v mnoha směrech, ať už srdci, cévám nebo imunitě. A taková silná imunita je obzvlášť v době virových infekcí velmi vítaná.

Zdroje: hobby.blesk.cz, www.nazeleno.cz, abecedazahrady.dama.cz