Zdroje: cs.wikipedia.org, www.bylinkyprovsechny.cz

Křečové žíly nejsou jen vadou na kráse

Křečové žíly jsou nejčastějším onemocněním dolních končetin a jsou také na první pohled patrné. Problém rozhodně není jen estetický. Křečové žíly provází také otoky nohou, bolest či mravenčení i časté záněty. Příčin je celá řada od genetických dispozic přes otylost, kouření či sedavé zaměstnání. Ale i v těhotenství se křečové žíly často objevují.

I když je možné bylinnými prostředky problémům s křečovými žílami předcházet a případný rozvoj či projevy nemoci zmírnit, takto poškozeným žilám nedokáže navrátit pěkný vzhled ani původní funkčnost.

Nebezpečí křečových žil

Kromě estetických problémů mohou křečové žily způsobit vážné komplikace, jako je trombóza, kdy se krevní sraženina tvoří v žilách, což může vést k závažným zdravotním potížím. Ignorování křečových žil může zhoršit stav a zvyšovat riziko komplikací. Důležité je tedy vše konzultovat s lékařem a hledat vhodnou léčbu, která zahrnuje změnu životního stylu, kompresní punčochy nebo chirurgický zákrok. Prevence, včetně cvičení, správné výživy a udržování zdravé váhy, také pomáhá snižovat riziko vzniku křečových žil.

Domácí mast na křečové žíly

Na zlepšení stavu žil používá lidová medicína spoustu různých prostředků. Patří mezi ně například mazání z kopřiv. Podívejte se na přípravu mazání, které si můžete jednoduše připravit i doma:

Zdroj: Youtube

Bylinky žílám pomohou

Co má ještě lidové léčitelství v rukávu? Také mnohé bilinné čaje posilují žíly. Sem patří především směsi stejného množství řebříčku, slézu přehlíženého a listu pampelišky. Spařte vroucí vodou a nechejte 5 minut louhovat. Denně se užívají dva až tři šálky tohoto bylinného čaje.

Vědecké studie doporučují na žíly také rozmarýn, jmelí, hloh, pohanku, arónii, kaštan, měsíček i komonici. Ale také kotvičník, hluchavku nebo routu. Pokud si nechcete směs či bylinku sami hledat a sušit, bylinné čaje určené pro doprovodnou léčbu křečových žil najdete i v lékárnách.

Bylinné tinktury, koupele a masáže

Tinkturu si můžete vyrobit z alespoň 40 % kvalitního alkoholu. Do jednoho litru alkoholu přidejte 50 g mletého kořene hořčice žluté a nechejte louhovat 10 až 14 dnů. Sceďte nebo přefiltrujte a užívejte po jedné lžičce dvakrát či třikrát denně.

Tinkturu lze také vyrobit z kaštanu. Který se vyloženě doručuje. Kaštan má podle vědců prokazatelně pozitivní účinky a jeho léčivých schopností využívá i lékařská věda. Celkově totiž napomáhá zkvalitnění krevního oběhu, a především k dobré kondici žil.

Koupele jsou spíš jen preventivní, zato obklady na křečové žíly vám uleví právě při otocích a bolestech. Nohy můžete obalit spařenými zelnými listy. Do horké vody se dávají hlavně proto, aby změkly a šly jednoduše použít.

Nohy můžete však také masírovat za použití octa. Hodí se jablečný i vinný octy, které lze také užívat i vnitřně. Dvakrát denně do sklenice s vodou rozmíchejte dvě lžičky octa a vypijte.

Související články