Podle lékařů jsou zuby multifunkčním nástrojem. Nejenom, že drtí, koušou a jinak zpracovávají potravu, ale umožňují vám lépe vyslovovat určité hlásky. Ale tím to nehasne. Věděli jste, že zuby jsou také spojené s některými orgány v těle? Tohle pouto může leckdy odhalit nejeden zdravotní problém. Proto, když vás bolí zub, zbystřete. Možná, že „zakopaný pes“ je ještě někde jinde. Kde?

Jaký je vztah mezi zuby a orgány v těle?

Každý zub má podle tradiční čínské medicíny, ale i podle vědců někde v těle svého „parťáka“, případně „parťáky“, se kterými udržuje kontakt. Například horní a dolní řezáky jsou propojené s ledvinami, močovým měchýřem a ušima. Špičáky mají zase blízko k játrům a žlučníku. A třenové zuby? Ty jsou jedna ruka s plícemi a tlustým střevem. Stav vašich stoliček zase hodně napoví o žaludku a slezině. A pokud se zaměříte na zuby moudrosti, leccos se dozvíte i o svém srdci a tenkém střevě.

Zuby a dásně můžete posílit cvičením. Ve videu uvidíte konkrétně jak na to:

Zdroj: Youtube

Fantómová bolest

Zajímavé je, že bolest zubů nemusí mít se zuby nic společného. Klidně se může stát, že vás to chytne na místě, kde už máte prázdno. Lékaři tento stav nazývají fantómovou bolestí a podle všeho je signálem, že orgán, se kterým byl někdejší zub ve spojení, zažívá těžké chvilky. Ale funguje to i naopak – když je nějaký orgán v nepohodě, kazí se zub, případně zuby. Proto kondičku svého chrupu nikdy nepodceňujte.

Bolavé zuby – předzvěst nemocí

Zuby jsou tedy mapou toho, co se děje uvnitř těla. Jak tedy můžete určité obtíže rozklíčovat?

  • Například pokud vás bolí první a druhé řezáky, můžete mít nemocné ledviny, močový měchýř nebo zánět ucha.
  • Pokud se ozývá první řezák, pak to nasvědčuje na problém s mandlemi či dutinami. Ale může se také jednat o zánět kostí, chrupavek, onemocnění prostaty nebo selhání kyčelních kloubů.
  • Bolí vás často špičáky? Pak jde možná o varovný signál, který naznačuje problémy se žlučníkem, případně riziko hepatitidy.
  • Bolavé třenové zuby (nachází se mezi špičákem a první stoličkou) jsou zase předzvěstí zánětu plic, zánětu tlustého střeva, plicního astmatu, zánětu dutin nebo respiračních alergií.
  • Bolí vás „čtyřky“? Pak si dejte pozor na artritidu, klouby, případně tlusté střevo.
  • Pokud vás bolí horní šestky, znamená to riziko zánětu lícních dutin, vaječníků, onemocnění hrtanu, prsních žláz, ale i riziko nádorů na štítné žláze.
  • Dolní šestky zase upozorňují na špatné tepny, případně jejich kornatění.
  • Pokud vás chytnou „sedmičky“, pak si dejte pozor na žíly. Jejich bolest může být způsobená nastupujícími hemeroidy či křečovými žílami.

Jak se starat o chrup, abyste byli zdravější?

  • Jezte potraviny, které posilují zuby. Jde například mořské řady, vývary z kostí (ale i ryb a vnitřností), máslo.
  • Zaměřte se na psychosomatiku. Některé zubní problémy souvisí i s duší. Například zubní kámen znamená „zkostnatělé“ názory a životní postoje. Skřípání zubů ve spánku je důkazem potlačené agresivity. A krvácející dásně? Poukazují na vaši oslabenost a zranitelnost. Předkus horní čelisti je znakem bázlivosti a potíží s uplatněním. A předkus spodní čelist mívají lidé s dogmatickým uvažováním.
  • Občas si dopřejte přírodní dezinfekci a žvýkejte list šalvěje nebo koření zvané hřebíček.

Související články

Zdroje: www.celostnimedicina.cz, www.youtube.com

Nejvzácnější psí plemena na světě

Zdroj: Youtube