Hluchavka nachová se hodí ke sladkým dezertům.

Jedlé květy: které hluchavky využijete v kuchyni?

Něžnou ozdobou jarního i letního menu se mohou stát květy hluchavek. Nejen že vypadají hezky, ale také oplývají i vynikajícími léčivými vlastnostmi. Poradíme vám, k jakým pokrmům se jejich květy hodí nejvíce.

Hluchavky jsou jednoleté, dvouleté i vytrvalé rostliny a patří do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Celkem tento rod zahrnuje asi 40 druhů rozšířených v Evropě, Asii a severní Africe. Hluchavky patří rovněž mezi významné rostliny, které vyhledávají včely – výhodou je dlouhá doba kvetení a velké množství nektaru. U nás se vyskytuje sedm druhů. Typickým znakem je pyskatá koruna, základním znakem pro rozlišení druhů je tvar korunní trubky a barva koruny. Vědecké jméno Lamium (hluchavka) pochází z řeckého lamos - jícen. (Lamia je také čarodějnice, bubák nebo příšera.) 

Hluchavka bílá patří k oblíbeným léčivým bylinám.Hluchavka bílá patří k oblíbeným léčivým bylinám.Autor: Shutterstock.com / Algirdas Gelazius

Nejznámější je hluchavka bílá (Lamium album), dalšími druhy s květy růžovými až purpurovými a jen někdy bílými jsou hluchavka skvrnitá (Lamium maculatum), hluchavka zkřížená (Lamium hybridum), hluchavka prostřední (Lamium confertum), hluchavka objímavá (Lamium amplexicaule), hluchavka šalvějová (Lamium orvala) a hluchavka nachová (Lamium purpureum).

Hluchavka bílá je známá léčivka kvetoucí od dubna do listopadu. Její květy sbíráme především v květnu, sušíme je a používáme jako prostředek proti zánětům a kašli. Podobně můžeme použít i hluchavku nachovou, jejíž květy jsou růžově purpurové a v teplých oblastech se s nimi můžeme setkat v podrostu stromů a keřů už od února. V květech obou druhů jsou slizy, flavonoidy i silice. Čerstvé květy mají příjemnou nasládlou chuť, neboť v nektaru je obsaženo významné množství sacharózy.

Některé hluchavky mají atraktivně zbarvené květy.Některé hluchavky mají atraktivně zbarvené květy.Autor: Shutterstock.com / ArgenLant

Růžové květy můžeme využít jako zajímavou dekoraci obložených chlebů, ovocných salátů a nápojů. Na jaře je můžeme také kombinovat s violkami a petrklíči do želé. Květy hluchavky bílé nebo nachové zdobíme šlehačkové poháry nebo bylinková másla. Vytváříme tak kontrast v barvě a soulad v chuti - proto jsou hluchavkové květy vhodnější v kombinaci se sladkými bylinkovými másly. 

shutterstock_494292109shutterstock_494292109Autor: Shutterstock.com / jack0283

Sladké bylinkové máslo

  • Hluchavka nachová se hodí ke sladkým dezertům.Hluchavka nachová se hodí ke sladkým dezertům.Autor: Shutterstock.com / Andrey Solovev

    100 g měkkého másla
  • 1 čajová lžička moučkového cukru
  • 2 lžíce květů hluchavek nebo nakrájených okvětních plátků růží

Akční letáky