Káva obsahuje kofein, který se řadí mezi hlavní stimulanty tohoto oblíbeného nápoje. Díky němu se cítíme nabití energií a probuzení. Avšak pozor. Tento efekt nastane pouze tehdy, když se po požití nápoje zvedne krevní tlak. Pokud se tedy rozčílíte, spěcháte do práce nebo začnete cvičit, káva, kterou jste vypili před 20-40 minutami vás ještě více „nakopne". Ve skutečnosti může zlepšit výkon fyzické aktivity v průměru o 11–12 %.

Káva a tukové buňky

Studie z roku 2010, která měřila kofeinem vyvolané změny v aktivované hustotě potních žláz a oxidaci tuků, zjistila, že kofein stimuluje nervový systém. Ten pak vysílá přímé signály do tukových buněk a říká jim, aby uvolňovaly mastné kyseliny. Pomáhá mu k tomu zvýšená hladina hormonu epinefrinu v krvi, známý také jako adrenalin. Bohužel, uvolňování mastných kyselin do krve hubnutí nepomáhá.

Zvýšení bazálního metabolismu

Bazální rychlost metabolismu (BRM) je měření energetického výdeje organismu v klidu. Čím vyšší je BRM, tím snáze zhubnete. Studie ukazují, že právě kofein může zvýšit BRM o 3-11 %. U více obézních jedinců je však účinek méně výrazný. Potvrdil to výzkum z univerzity Harvard v oblasti veřejného zdraví z roku 2020, který sledoval skupinu lidí, jež vypili 4 šálky kávy denně. Na konci výzkumu vědci zjistili, že tato skupina zaznamenala pokles tělesného tuku o 4 procenta. Autoři tento výsledek připisují právě zvýšení rychlosti metabolismu.

Brání káva hubnutí?

S kávou máme spojené určité rituály, ať je to posezení s kamarádkou, s kolegy ve společenské místnosti nebo s nedělním obědem u rodičů. Pohodová atmosféra a hořká chuť kávy ale snadno navnadí chuťové buňky, které zatouží po cukru. Káva samotná tedy hubnutí nebrání, avšak šlehačka, sladký karamel, dort či jiná pochutina může nenápadně hubnutí narušit.

Pozor na spánek

Studie z roku 2013 upozornila, že i když vypijete kávu šest hodin před tím, než ulehnete do postele, může vám způsobit poruchu spánku. Nedostatek spánku je opakovaně spojován s přírůstkem hmotnosti, proto si tedy dejte pozor, zda spíte tolik, kolik potřebujete a budíte se odpočinutí.

Sečteno a podtrženo

Káva při hubnutí může pomoci především tím, že vám dodá energii a chuť k pohybu. Dokáže také potlačit hlad. Avšak na druhé straně, chuťové buňky chtějí často hořký dozvuk kávy vykompenzovat sladkým. Pro jeho milovníky to může být těžký boj mezi motivací a uspokojením. Pokud tedy chcete hubnout, kávu si dopřejte, avšak vždy mějte na paměti, že cesta k vysněné postavě stojí na rovnici, že kalorický výdej musí být větší než příjem.

Zdroje:

https://www.womenshealthmag.com/weight-loss/a31816655/coffee-weight-loss/#sidepanel

https://www.healthline.com/nutrition/coffee-increase-metabolism#TOC_TITLE_HDR_5