Nebezpečná klíšťata na nás číhají nejen v lese, ale mohou se vyskytovat i v městských parcích. Mějte to vždy na paměti, když se vydáte na procházku do přírody nebo na piknik na nejbližší zatravněné místo se stromy. Prvním preventivním krokem je vhodně se obléci tak, aby hmyz neměl šanci. Vždy noste dlouhé kalhoty, trika či košile s dlouhým rukávem, ponožky, které se v případě potřeby dají přetáhnout přes kalhoty. Vždy vybírejte spíše tmavé oděvy, ty světlé klíšťata přitahují.

Blízko mraveniště

Plánujete přenocovat v lese nebo zde strávit většinu dne? Pomohou vám mravenci, kteří vylučují kyselinu, když jim hrozí nebezpečí. Ta škodlivý hmyz odpudí, vyšší dávky jej dokonce i zahubí. Klíšťata jsou pro mravence pochoutkou, neváhají se za nimi vydat i daleko od mraveniště. Je proto vždy dobré zdržovat se v lese pár metrů od nich. Vůbec nevadí, když svrchní části oděvů položíte blízko mravenců, tak si můžete být stoprocentně jisti, že se vám klíšťata vyhnou. Když se budete zase chtít obléci, jednoduše oblečení vyklepete.

Ocet, bylinky a koření

Naše babičky a jejich babičky věřily na ocet. Skutečně funguje. Stačí si potřít pokožku jablečným octem, nebo jej přelít do rozprašovače a postříkat si jak kůži, tak oděv. Pomáhá i ocet svařený s rozmarýnem, ale i levandulí či tymiánem. Účinný přírodní repelent připravíte i z citrusů, které stačí vařit asi 20 minut ve vodě, pak scedit. Hřebíček vylouhovaný 24 hodin v alpě se také klíšťatům nebude líbit.


Zdroje:

ceskozdrave.cz

svetkreativity.cz