Zkušenosti s těžkýma nohama, metličkami, křečovými žilami nebo dalšími, pokročilejšími stadii chronického žilního onemocnění nohou má každý pátý obyvatel naší republiky. Zimní měsíce jsou vhodnou dobou pro postoupení zákroku k odstranění metliček nebo křečových žil. Můžeme si vybrat z několika operačních metod, stále ale platí, že operace je jednorázovým řešením. Pokud nezměníme životní styl a nezačneme s dlouhodobou léčbou žilního zánětu, který je podstatou vzniku křečových žil, nejspíš se stav žil časem opět zhorší a křečové žíly se objeví znovu. Léčba by měla být komplexní a zahrnuje úpravu životního stylu, kompresní pomůcky i venofarmaka.

Úprava životního stylu

Prospěšný je pravidelný pohyb (chůze, plavání, jízda na kole) a odpočinek s nohama ve zvýšené poloze. Vhodné je i volné oblečení a pohodlná obuv, v případě nadváhy zhubnutí. Naopak nevhodné jsou teplé koupele a vystavování nohou vyšším teplotám (např. v sauně).

Kompresní léčba

Punčochy nebo bandáže se navlékají s cílem snížit zvýšený žilní tlak. Jejich výhodou je okamžitá úleva a to, že působí jako prevence dalšího zhoršování onemocnění. Měly by tak být v našem šatníku hned od prvních pocitů těžkých nohou a otoků.

Venofarmaka pomáhají

Léky posilující žilní stěnu a zmírňující žilní zánět nám doporučí praktický lékař či odborník (angiolog, dermatolog, cévní chirurg či gynekolog). Měla by být součástí léčby hned od prvních příznaků chronického žilního onemocnění (pocity těžkých nohou, otoky, metličky), abychom nemuseli podstupovat operaci. Pokud je chronické žilní onemocnění zachyceno v pozdějších stadiích, venofarmaka by měla být součástí předoperační i následné péče, jelikož pozitivně ovlivňují pooperační průběh (menší otoky, menší modřiny). Měla by se ovšem užívat pravidelně a dlouhodbě.

Jaké existují operační metody?

Jediným zákrokem plně hrazeným pojišťovnou je klasické chirurgické odstranění křečových žil - vytržení nefunkční žíly nejčastěji od třísla do podkolení, nebo od podkolení do poloviny bérce. Vyžaduje několikadenní hospitalizaci, rekonvalescence trvá několik týdnů, je relativně bolestivá a často ji provázejí krevní podlitiny.

Pro léčbu metliček a zbytků po operaci křečových žil se používá skleroterapie – uzavření postižené žíly speciální látkou (tekutina nebo pěna) způsobující místní zjizvení a uzávěr. Nevýhodou sklerotizace je, že je často nutné ji opakovat a není vhodná pro pokročilejší stadia. Za zákrok zaplatíme minimálně 2 000 Kč. Operační výkon probíhá ambulantně a nevyžaduje hospitalizaci, což platí i pro všechny následující metody.

Americkou ClariVein metodu provedl v roce 2011 jako první ve střední Evropě chirurg z Českých Budějovic. Tato mechanicko-chemická metoda slibuje rychlejší zotavení a menší pravděpodobnost komplikací. Operace jedné nohy ovšem vyjde na 25 000–30 000 Kč. Obdobnou alternativou je použití biologického lepidla, to ale vyjde na dvojnásobek.

Při laserové metodě se do žíly zavede speciální sonda vysílající laserové záření. Rekonvalescence trvá 1-2 týdny, za operaci jedné nohy ovšem zaplatíme 20 000–30 000 Kč. Jedná se o tzv. termální metodu, do této skupiny patří také radiofrekvenční technika. Při té se do žíly zavede speciální sonda vysílající bipolární radiofrekvenční proud. Rekonvalescence je také v tomto případě rychlejší, za operaci na jedné noze opět zaplatíme zhruba 25–30 000 Kč.