Alergií stále přibývá.

Křížové alergie aneb od pylové reakce k trápení s potravinou

Alergii má dnes kdekdo, spíš je vzácností potkat někoho, kdo jí netrpí. Stále častěji se toto nepříjemné „zmatení“ imunitního systému projevuje u dospělých, kteří jako děti neměli problémy.

Odpovědí na otázku, proč je tolik alergiků, je celá řada:

Vliv životních podmínek. Průmyslové exhalace, doprava i nové materiály zásobují člověka stále novými alergeny.

Roli hrají i genetické dispozice, a dokonce i přílišná čistota, ve které někdy vyrůstají batolata. Ve sterilním prostředí totiž těžko „dozrává“ jejich imunitní systém, který pak obtížně rozeznává správného nepřítele.

A jako by jedna alergie nestačila, ztrápený organismus si často ještě přibírá další. „Pyloví“ alergici tak získávají například potravinové alergie či ekzémy, čímž vznikají tzv. křížové alergie.

pylová alergiepylová alergieAutor: Archiv ireceptar.cz

K nejčastějším druhům alergií patří pylová alergie (tzv. senná rýma) a široká škála potravinových alergií.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Pylový alergik pak časem může s překvapením třeba při kousnutí do jablka zaznamenat nepříjemné mravenčení a pálení na rtech, na patře a v hrdle, v horším případě i otok.

Tyto dva druhy se spolu rády kříží — při alergii na určitou látku se vyvine také alergie na jinou látku, která je svou strukturou velmi podobná té první. Jedná se o křížovou alergii, odborně „alergii na potraviny asociovanou pyly“.

Reakce na podobné alergeny

O křížové alergii hovoříme, když protilátky vytvářené na určitý alergen začnou reagovat i na jiné alergeny. To se děje v případě, že nové alergeny vykazují určitou podobnost s těmi známými. Děti, které v dětství trpěly pylovou alergií, tak mohou v dospělosti začít trpět alergií na různé druhy ovoce a zeleniny, na ořechy, ryby a mořské plody.

Mezi alergeny z pylu a z potravin často dochází k takzvané zkřížené reaktivitě, kvůli podobnosti alergenu v potravině a alergenu z pylu. U potravin se jedná nejčastěji o ovoce a zeleninu.

alergie na různé druhy ovoce a zeleniny, na ořechy, ryby a mořské plodyalergie na různé druhy ovoce a zeleniny, na ořechy, ryby a mořské plodyAutor: Archiv ireceptar.cz

Alergická reakce na potraviny, vyvolaná zkříženou reakcí s pylovými alergeny, se pak projevuje jako svědění rtů, jazyka a hrdla, a někdy také jejich otokem. Ve vážnějších případech se může objevit i kopřivka, astma, nejprudší reakcí může být akutní oběhová porucha (anafylaktický šok).

Které druhy alergií se kříží nejčastěji

  • Alergie na pyl břízy, lísky a olše se kříží s alergií na jablka, hrušky, třešně, arašídy, lískové oříšky, celer, mrkev, sóju nebo kiwi, někdy i rajčata a brambory.
  • Alergie na pyl ambrózie může být spojena s alergií na čeleď tykvovitých (meloun, cukety, okurka).
  • Alergie na pyl pelyňku a jitrocele se může zkřížit s potravinovou alergií na členy čeledi miříkovitých (mrkev, celer, petržel, koriandr nebo anýz), dále na banány, melouny, papriku a cibuli.
  • U alergie na trávy a obilí mohou být spouštěčem fazole, kari, hrách, arašídy, brambory, kiwi, čočka, mangold, špenát, rajčata.
  • Alergie na latex se může křížit s ananasem, avokádem, banány, bramborami, kiwi, melounem, broskví či rajčaty.  

Není alergie jako „alergie“

Ne každá kopřivka nebo otok musí být alergií. Konkrétně u potravin se často za alergii považuje tzv. potravinová intolerance nebo pseudoalergie, čili přecitlivělost na potraviny.

Ne každá kopřivka nebo otok musí být alergiíNe každá kopřivka nebo otok musí být alergiíAutor: Archiv ireceptar.cz

Alergie je vždy záležitostí imunitního systému,

jeho nepřiměřené reakce na alergen, kterým zpravidla bývá protein. Proto teoreticky cokoliv, co obsahuje protein, může být i alergenem. K vyvolání alergické reakce pak často stačí i stopové množství alergenní potraviny (například u alergií na arašídy nebo na sóju).

Pseudoalergie

vypadá podobně jako alergie. Její projevy ale nejsou způsobeny reakcí imunitního systému, nýbrž přecitlivělostí organismu na určité potraviny. Často se jedná o potraviny s větším obsahem histaminu — některé sýry, červená vína, fermentované potraviny nebo ryby a rybí výrobky. Nepříjemné reakce mohou vyvolávat i některá „éčka“ (siřičitany, glutamáty).

Potravinová intolerance

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Při „pravé“ alergii na mléko imunitní systém reaguje na alergenní mléčnou bílkovinu kasein. Příznaky jsou sice podobné, ale příčina různá.

také není způsobena imunitní reakcí, ale je metabolickou poruchou. Nastává tehdy, když se tělu nedostává látek (zpravidla enzymů) nutných ke zpracování potraviny.

Například laktózovou intoleranci způsobuje nedostatek laktázy (enzymu štěpícího laktózu — mléčný cukr). Nestrávená laktóza pak v tlustém střevě působí nevolnost, plynatost a průjmy.