Zdroje: ceskozdrave.cz, www.healthline.com, en.wikipedia.org

Mandloně pěstujeme už tisíciletí

Pokud si, jako já, spojujete mandle s vánočkou, marcipánem a Amarettem v kávě, asi jen těžko můžeme tvrdit, že jde o nějaký nutriční zázrak, ideální dietu a zdravý způsob života. Mandle samy o sobě jsou mnohem víc, než jen chutná dekorace na pečivu nebo voňavá esence do zákusků.

Mandloně lidé pěstují tisíce let. Nejstarší nálezy hovoří o ranné době bronzové v oblasti dnešního Jordánska a mandle byly nalezeny i v Tutanchamonově hrobce. Mandloně jsou příbuzné meruňkám a broskvoním, což je patrné nejen ze vzrůstu stromu a tvaru listů. Můžeme si také všimnout podobnosti plodu samotného. Vlastně vypadá jako neduživá broskev, bez dužniny s velkým jádrem.

Použití v kuchyni

Když pomineme sladkosti, co jinak s mandlemi? Mandle jsou oblíbenou surovinou především ve zdravé výživě. Ať už se rozhodnete zpracovat je doma nebo koupit polotovary, k vaření i pečení se dnes již běžně používá mandlová mouka a mandlové mléko. Samozřejmě jejich vlastnosti jsou jiné v porovnání s pšeničnou moukou nebo kravským mlékem a o to právě jde. Nejen že mnozí z nás trpí alergií nebo intolerancí na kravské mléko, také jde o alternativní nápoj pro ty, kteří se rozhodli šetřit zvířata a založit svůj jídelníček na potravinách rostlinného původu. Mandlová mouka neobsahuje lepek, takže je ideální pro osoby trpící celiakií, které jsou odkázány na bezlepkovou dietu. Její používání neuškodí ani všem ostatním.

Proč zobat právě mandle?

Náš jídelníček by měl být pestrý a ořechy v něm často chybějí. Přitom jsou doporučovány jako zdravá svačinka nebo potravina vhodná při redukční dietě? Jak to?

Mandle a další ořechy jsou běžně na seznamu potravin, které bychom měli v malém množství konzumovat denně, a především pokud se snažíme zhubnout. Ale proč? Vždyť víme, že obsahují velké množství mastných kyselin. Už asi tušíte, že není mastnota jako mastnota a Omega-3 kyseliny jsou přesně tím druhem látek, které našemu tělu prospívají. Obsahují také velké množství proteinu, vlákniny, magnezia i vitaminu E. Nesmíme opomenout ani látky přímo ovlivňující ochranu srdce před chorobami, zlepšení kognitivních funkcí a paměti, podpory zdravých kostí i regulaci krevního tlaku.

Mandle jsou známé tím, že pomáhají redukovat tuky z oblasti břicha. Navíc jsou typem potravin, které zasytí a nabijí nás energeticky. Cítíme se méně unavení a v dobré náladě. Což je přesný opak cukrů, které nás na vlně euforie a přílivu energie napřed vynesou vysoko nahoru a pak srazí k zemi.

A proč je tedy namáčet?

Jistě jste také zaznamenali trend konzumace klíčených semínek, luštěnin, no, a tedy i ořechů. Tento postup vychází z domněnky, že při procesu „probouzeni“ mandle, dochází k uvolňování dalších prospěšných látek. Namáčené mandle jsou měkčí a méně hořké než typické suché ořechy. Takto připravené mandle jsou lépe stravitelné a tělo je schopné získat z jejich konzumace více minerálů. Nicméně zatím máme k dispozici jen malé množství studií na toto téma a ve výsledcích sledování se často rozcházejí.

Jak namáčet

Samotné namáčení je velmi jednoduchá procedura. Obvykle mandle máčíme v pitné vodě, některé přípravy doporučují přidání soli. V tomto ohledu záleží jen na vás, jakou chuť mandlí preferujete.

  • Nasypejte mandle do misky a zalijte vodou, tak aby byly celé ponořené. Pokud jste se rozhodli pro přidání soli, pak přisypte kuchyňskou sůl v poměru 1 čajová lžička na 1 hrnek suchých mandlí (cca 140 g mandlí)
  • Mísu zakryjte a nechejte přes noc na kuchyňské lince. Samozřejmě nejde o to, kdy během dne či noci mandle namáčíte. Mělo by to být zhruba 8–12 hodin.
  • Po uplynutí doby, slijte vodu. Můžete odstranit slupky, ale není to nutné. Záleží jen na vašich preferencích. Naopak, veškeré ovoce i zelenina, nevyjímaje ořechy, konzumované se slupkami jsou nutričně zajímavější než bez nich.