V přírodě na nás nečíhají jen klíšťata, ale také komáři, ovádi, muchničky, vosy, včely a další hmyz. Následky jejich bodnutí nebo kousnutí nebývají právě příjemné, některé svědí tak, že si je rozškrábeme a zaneseme si tak do ranky navíc infekci. Jak se tomu vyhnout za pomoci přírodních prostředků?

Cibule tiší zánět

Ranku můžeme potírat čerstvě rozkrojenou cibulí nebo česnekem, nebo si z nich připravit obklad. Cibule a česnek dokážou ztišit zánět, obsahují totiž enzymy rozkládající chemické látky zvané prostaglandiny, které organismus vylučuje jako odezvu na bolest.

Obklad z jitrocele a měsíčku

Méně známé je využití měsíčku lékařského, který potlačuje bolest a otoky způsobené bodnutím vosy nebo včely. Použijeme čerstvou rostlinu – opláchneme ji, pomačkáme, aby pustila šťávu a potřeme jím postižené místo. Podobně poslouží i čerstvé listy všech druhů jitrocele – buď jimi štípanec podobně jako měsíčkem potřeme, nebo si z listů připravíme obklad.

Pokud žádnou z výše uvedených rostlin nemáme po ruce, můžeme sáhnout také po heřmánku, vlčím máku nebo třezalce tečkované, které mají mít podobné účinky.

Domácí repelent

Hmyz odpouzují rostliny s citronovým aroma – například rozdrcené listy mateřídoušky citronové (Thymus citriodorus) nebo pelargonie ´Citrosa´. Repelent si můžeme snadno připravit i z citrusových esenciálních olejů tak, že rozpustíme několik kapek v základu z rostlinného oleje (můžeme i smíchat několik druhů esenciálních olejů dohromady). Autor knihy Zelená lékárna James A. Duke pak jako ochranu proti obtížnému hmyzu doporučuje rozmíchat v základu z rostlinného oleje vždy po několika kapkách esenciálního oleje z levandule, citronely (vousatka citronová, Cymbopogon) a poleje (máta polej, Pulegium vulgare).