Zkoušejte, pokud je to možné

Samozřejmě platí, že ideální je, pokud si můžeme před nákupem obuv řádně vyzkoušet. Tedy nejen obout, ale udělat v ní i pár kroků. Výhodou je, že můžeme zkusit různé velikosti, tvary či materiály obuvi. Právě dobře zvolená obu může mít nemalý vliv na zdravé formování dětské nohy. Jenže ne vždy je možné nakupovat za přítomnosti dítěte. Někdy může být na vině příliš velká vzdálenost prodejce, v době epidemie koronaviru navíc často dochází i k uzavření kamenných prodejen a pak je nákup přes e-shop vlastně jedinou možností.

Jak doma nahradit měřidlo velikosti nohou

Při výběru bot v obchodě můžeme využít měřidlo chodidla. Někteří výrobci prodávají tato posuvná měřidla v jednodušším provedení i pro běžné uživatele. Ale ani správně změřená délka chodidla nemusí být zárukou vhodné volby velikosti bot. Důležitá bývá také šířka boty. Představíme vám trik, jak snadno zjistit potřebnou velikost boty. Potřebujeme k tomu pouze papír (využít můžeme i karton), tužku a pravítko.

Dítě pořádáme, aby se postavilo na papír tak, aby mělo rovnoměrně zatížená obě chodidla. Tužkou, kterou postavíme k papíru kolmo pak obkreslíme levé i pravé chodidlo. To proto, že mezi chodidly může být malý rozdíl a boty bychom měli kupovat tak, aby se do nich dobře vešlo i chodidlo, které je větší. Obkreslená chodidla pečlivě vystřihneme.

V obchodě pak můžeme vsunutím do boty zjistit, zda se ta která bota pro vaše dítě hodí. Někdo dává přednost obyčejnému kancelářskému papíru, který snadno složí do kabelky. Jiní upřednostňují karton, který se tak snadno neohne a lépe se pozná, zda se do zvolené boty opravdu vejde. Případně je možné z boty vyndat vložku (stélku) a porovnat její velikost s obkresleným chodidlem.

Nezapomeňte na nadměrek

Při volbě správné velikosti obuvi bychom neměli zapomínat na tzv. nadměrek. Tedy volný prostor uvnitř obuvi před prsty, nutný k volnému pohybu chodidla a pro jeho růst.

Dětské nohy rostou od 3 do 6 let přibližně o milimetr měsíčně, menším dětem rychleji a větším pomaleji. Pokud dítě stojí v obuvi tak, aby pata byla zcela v patní části, zůstává před prsty nadměrek. Minimální nadměrek u obuvi je 6 mm. S menším nadměrkem obuv nepoužívejte. V žádném případě se však nedoporučujeme nadměrek větší než 15 mm. Noha v takové botě nebude správně fixovaná a bota se bude dítěti při chůzi zouvat. K letní obuvi se doporučuje přidat 0,5-1 cm, k celoroční obuvi se obvykle přidává 1 cm a k zimní obuvi 1-1,5 cm.