Zdroje: svetkreativity.cz,www.healthline.com

Příčiny vzniku pigmentových skvrn jsou různé

Změny pigmentace kůže nejsou stejného původu. Často jsou jasně patrné na kůži seniorů, rozhodně ale netrápí jen je. Změny pigmentace a nápadné skvrny mohou být zapříčiněny mnohými faktory. Mezi nejběžnější patří hormonální změny, pozánětové změny na kůži, opalování, různá léčiva a reakce po chemoterapii, ale i změny v těhotenství, které jsou klasickými projevem změny stavu a také bez léčby odeznějí.

Změny pigmentace jsou často neškodné

Změny na kůži tohoto typu nejsou nebezpečné a za život se s některými setká každý. Nicméně mohou být neestetické, a pokud jsou na obličeji nebo je kontrast se zbytkem pokožky příliš výrazný, pak se jich můžete chtít zbavit, i když nepředstavují žádná rizika. Zesvětlání těchto skvrn je možné i pomocí přírodních prostředků, a to takových, které máte doma.

Co funguje na pigmentové skvrny?

Dnes vám představíme, jak se zbavit pigmentových změn na kůži pomocí citronu, nicméně je možné povolat na pomoc i aloe vera, jablečný ocet, červenou cibuli či extrakt ze zeleného čaje. Všechny tyto zcela přírodní suroviny obsahují látky, které účinně redukují tmavší odstíny pigmentu, který se nahromadil v kůži na atypických místech. Látky obsažené ve zmíněných rostlinách či potravinách byly již zkoumány a jejich účinnost podporují konkrétní, ovšem zatím převážně velmi omezené studie.

Citron a pigmentové skvrny

Aby bylo použití citronu na zesvětlení pigmentových skvrn patrné, je potřeba každodenní aplikace po dobu alespoň několika týdnů. Jak už to tak bývá, citron pokožku neirituje zato působí jen velmi jemně a proto je nutné užívání po delší dobu. Buďte však opatrní a pokud jste kůži ošetřili citronem nevystavujte se slunečním paprskům. V této kombinaci byste mohli inkriminované místo i popálit. Ideální je používání přes noc či navečer a rozhodně také následné opláchnutí kůže čistou vodou.
Použití citronu je velmi jednoduché.

  • Pokud máte celý citron, stačí ukrojit plátek, položit jej na místo a nechat působit zhruba 10 minut.
  • V případě, že máte citronovou šťávu, namočte do ní kosmetický tampon a aplikujte stejně jako plátek citronu jen na 10 minut s následným omytím.

Blahodárný citron!

Pokud se rozhodnete citron používat, pak vás jistě potěší, že pomáhá nejen proti pigmentovým skvrnám. Díky vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantů pomáhá bojovat s poškozením i předčasným stárnutím pokožky. Navíc také redukuje mastnotu i záněty, celkově pomáhá obnově pokožky i přirozené produkci kolagenu v ní.