Rovnováha

Více než polovinu těla člověka tvoří voda. Je v každé buňce, odehrávají se v ní metabolické procesy a je zodpovědná za spoustu tělesných funkcí.

Při nedostatku vody dochází ke špatnému vylučování odpadních látek, trpíte zhoršenou schopností regulace teploty a nesoustředěností. Druhý extrém, kdy doplňujete vodu moc často, způsobuje únavu, nevolnosti, otoky a svalové křeče. Pojem hyponatrémie se poprvé objevila v roce 1985. Vědec Tim Noakes dokázal, že pít ve dny bez fyzické aktivity více než osm sklenic vody zdraví neprospívá.

V běžném režimu lidské tělo vyloučí přes 2500 ml tekutin. Jednu pětinu si umí samo vytvořit díky metabolickým procesům. Dva litry vody představují nutné minimum. Pamatujte na to, abyste příjem vody rozložili do několika menších dávek. Vypít všechno najednou na sklonku dne zatěžuje ledviny. Ty umí zpracovat jen 0,7 litru tekutin za hodinu. Při nárazovém pití může v extrémních případech přijít otok mozku.

Žízeň je jako volání o pomoc, tou dobou už je většinou pozdě. Mnohem lepší je plánovaný příjem tekutin. Potřeba napít se souvisí s mírnou dehydratací. Některé skupiny lidí jsou ale pro svou sníženou schopnost pocitu žízně více ohrožení. Senioři nemají potřebu doplnit tekutiny a často je nepřijímají celý den.

Počítání

Jednu pětinu vody, kterou byste měli každý den přijmout, získáte z jídla. Záleží na jeho složení. Ideální je strava rostlinného původu, kde většinu tvoří zelenina a ovoce.

Každý kilogram tělesné váhy vynásobně 35 mililitry. Získáte tak orientační hodnotu, kolik je pro vaše tělo optimální množství. Žena s šedesáti kilogramy by měla vypít 2,1 litru vody, osmdesátikilový muž 2,8 litru. Není důvod, abyste klesali pod vypočítanou hodnotu, ale zvýšený příjem může ovlivnit teplé počasí, zdravotní stav nebo fyzická aktivita.

Tipy

Tekutiny přijímá lidské tělo z vody, ze stravy (od okurky po mléko a vývary) a z metabolických přeměn. Několika kapkami citronu nebo lístky máty nic nezkazíte, ale ve sklenici slazeného nápoje může být až 100 gramů cukru. Nad čistou vodu není a pro tělo je nejprospěšnější.