„Snažím se stravovat dietně, abych nepřekyselovala žaludek, ale marně. Dá se můj problém řešit jinou cestou než antibiotiky? Ty mně potom rozhodí celý zažívací trakt i gynekologicky, přestože užívám probiotika“ dodává Majka K. z České Třebové
Vážená paní Majko, doporučoval bych vám užívat mastichu a k tomu ještě 2x denně nálev z lišejníku islandského (jak ho užívat se dočtete v článku Islandský lišejník hojí dýchací cesty i žaludeční vředy. Jak ho užívat?). Masticha je pryskyřice získávaná z kmene mastichového stromu (Pistacia lentiscus var. Chia), stálezeleného keře rostoucího ve Středomoří. Její použití je velmi široké. Tradičně se nejčastěji užívá pro prevenci a léčbu žaludečních vředů a při dalších potížích zažívání a trávení, pro ústní hygienu a péči o zuby, v zubních pastách a ústních vodách.
Na co vše se masticha hodí?
- Masticha je vhodná při následujících zdravotních potížích:
- bakteriálních a plísňových infekcích
- při pálení žáhy
- při vysoké hladině cholesterolu
- při poruchách trávení a zánětlivých onemocněních střev
- při dýchacích potížích
Kromě toho aromatický mastichový olej pomáhá proti nepříjemnému zápachu z úst a také zabraňuje vzniku zubního kazu. Někteří lidé mastichu používají také pro stimulaci krevního oběhu.
Masticha má antioxidační, protizánětlivé a antibakteriální účinky, účinky na ochranu jater a obsahuje řadu zdraví prospěšných látek - například linalool (látka obsažená také v levanduli, pomeranči, růži a jasmínovém oleji). Masticha se všeobecně považuje za bezpečnou, u některých lidí se ovšem může při požití mastichy nebo mastichové žvýkačky vyskytnout alergická reakce projevující se potížemi s dýcháním, bolestí na hrudi, kopřivkou nebo vyrážou – pak je důležité okamžitě přerušit její užívání.