Existuje řada způsobů, jak zvládat stres. Od metody všímavosti a meditace po cvičení a plnohodnotný spánek. Často však zapomínáme na naši stravu a způsob, jakým ji konzumujeme. I to může ovlivňovat naši náladu.

Nejhorší potraviny

Asi každý alespoň jednou v životě sáhnul po nějaké nezdravé pochutině z důvodu, že se cítil ve stresu. Mnoho níže uvedených potravin nám ale nepomohou, a proto bychom se jim měli, v době, kdy s námi cloumá špatná nálada, vyhnout.

1. Vyhněte se: rafinovanému cukru

Pečivo, lízátka, limonády, čokoláda, zmrzlina a sušenky. Na první ochutnání nás donesou na obláček sladké rozkoše. Ta ale bohužel rychle opadne. Dochází totiž k rychlejšímu zvýšení hladiny cukru v krvi a vylučování inzulínu z pankreatu – což může mít i negativní zdravotní účinky. Pokud máte chuť na sladké, dejte si raději kousek ovoce nebo čtvereček tmavé 85 % čokolády.

2. Vyvarujte se: „bílých“ sacharidů

Stejně jako u cukru mohou jednoduché sacharidy, jako jsou hranolky, koláče, bílá mouka, chléb a těstoviny způsobit prudké zvýšení hladiny cukru v krvi, po kterém následuje období nízké energie a následná touha po dalším příjmu energeticky bohatých potravin. Místo toho zvolte „pomalé" sacharidy jako jsou celozrnné krekry a arašídovým máslem, celozrnný toast s avokádem nebo humusem.

3. Vyhněte se: kofeinu

Nervozita, bušení srdce a potíže se spánkem. I to má za následek káva. Každý možná zažil nepochopitelný pocit stresu, když si dal ráno kávu na lačno. Káva a energetické nápoje slouží jako stimulanty, které vaše tělo dokáží vyburcovat. Ve stresovém období je ale raději nahraďte kávou bez kofeinu nebo čekankovým nápojem, který jako káva chutná, ale nepřivede vás do nepříjemného stavu.

Nejlepší potraviny zmírňující stres

Asi nikoho nepřekvapí, že nejlepší potraviny, které zmírňují stres, pocházejí z rostlinné říše. Zelenina, ovoce, luštěniny, ořechy a semena poskytují základní vitamíny a minerály, které pomáhají tělu optimálně fungovat. V roce 2016 navíc vědci ve studii nazvané „Dietní doporučení pro prevenci deprese" zkoumali kulturní zvyklosti a tradiční stravu různých národů. Zjistili, že středomořská, tradiční norská a tradiční japonská strava pomáhá s lepším duševním zdravím. Studie z roku 2013 zase sledovala 9000 lidí, kteří dodržovali středomořskou stravu bohatou na rostlinné potraviny a luštěniny. Vědci zjistili, že tito lidé měli lepší náladu a byli méně ve stresu oproti kontrolní skupině, která dodržovala typickou západní stravu bohatou na zpracované potraviny.

1. Jezte: potraviny bohaté na vitamin C

Předpokládá se, že vysoká úroveň stresu souvisí s oslabeným imunitním systémem. Pravidelná konzumace potravin bohatých na vitamín C, jako je ovoce kiwi, pomeranče, bobule, kapusta a paprika, může pomoci podpořit váš imunitní systém a posílit ho, když jste ve stresu a pod tlakem. Zázračnou zeleninou je pak brokolice. Je jedním z nejkoncentrovanějších zdrojů vitaminu C, hořčíku a kyseliny listové, u nichž je prokázáno, že účinkují proti depresivním příznakům. Brokolice je také bohatá na sulforafan, sloučeninu síry, která má neuroprotektivní vlastnosti a může mít uklidňující a antidepresivní účinky.

2. Jezte: prebiotické potraviny

Prebiotika jsou druh nestravitelné vláknité sloučeniny ve formě jídla nebo doplňku stravy jako je psyllium, který pomáhá krmit přátelské bakterie (probiotika) ve vašich střevech. Tento proces zlepšuje trávení a pomáhá udržovat gastrointestinální trakt zdravý. Prebiotickou vlákninu obsahuje česnek, cibule, banán, slupka z jablek, luštěniny, pór a zelí, lněná semínka nebo otruby. Rovnováha bakterií ve střevě tak bude vyrovnaná.

3. Jezte: potraviny bohaté na hořčík

Tento minerál naše tělo potřebuje k tomu, abychom se cítili fit a plní vitality. Podporuje spánek a hormonální rovnováhu. Nízká hladina hořčíku může vést ke špatné náladě, nespavosti a vysokému krevnímu tlaku. Proto ho suplementujte nebo dodávejte pomocí potravin jako je zelená listová zelenina, ovoce, ořechy a semena, syrové kakao a mořské plody.

4. Pijte: bylinné čaje

Při pocitu stresu sáhněte po uklidňujících bylinkách jako je heřmánek, levandule nebo mučenka. Bylinkové čaje jsou nejen hřejivým, uklidňujícím nápojem (bez stimulačních účinků kofeinu), ale také pomáhají s usínáním. Osmitýdenní studie u 45 lidí s úzkostí prokázala, že užívání 1,5 gramu výtažku z heřmánku snížilo hladinu kortizolu ve slinách a zlepšilo příznaky úzkosti.

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/stress-relieving-foods#7.-Eggs

https://www.huffingtonpost.com.au/2017/07/16/the-best-and-worst-foods-to-eat-when-youre-stressed_a_23029130/