Může se to týkat i vás?

Rakovina tlustého střava a konečníku se objevuje v obdobné míře u mužů i žen. V České republice připadá přibližně 75 případů tohoto onemocnění na 100 tisíc obyvatel, ročně si u nás tuto diagnózu vyslechne kolem 8 200 lidí. K rizikovým faktorům patří kromě nezdravého životního stylu (který můžeme ovlivnit) i věk. Zvýšenou pozornost by měli tomuto onemocnění věnovat lidé po padesátce.

V běžné mluvě lidé hovoří o rakovině konečníku či rakovině tlustého střeva. Lékařské označení – kolorektální karcinom - je laikům spíše neznámé. Ať však onemocnění, které se v číselníku diagnóz skrývá pod kódem C18, C19 a C20, nazýváme tak či onak, představuje pro pacienta velmi vážné ohrožení.

Varovné příznaky rakoviny konečníku

Je potřeba zdůraznit, že přibližně polovina pacientů s kolorektálním karcinomem, žádné z výše uvedených příznaků nepozorovala. A na druhou stranu uvedené příznaky mohou signalizovat i jiné nemoci. Např. krev ve stolici může upozorňovat na problémy s hemoroidy. Každopádně pokud se u vás či vašich blízkých objeví některý z následujících příznaků je důležité tomu věnovat zvýšenou pozornost a konzultovat situaci s lékařem:

  • průjem nebo zácpa
  • krev nebo hlen ve stolici
  • snížení tloušťky stolice
  • zažívací problémy (nadýmání, křečovité bolesti břicha)
  • ztráta chuti k jídlu
  • neúmyslná ztráta hmotnosti
  • únava

Co neodhalíte vy, zjistí bezbolestný test

Test okultního krvácení do stolice (zkráceně TOKS, v angličtině FOBT - Fecal Occult Blood Test) je velmi jednoduchý a zcela bezbolestný. Z odebraného vzorku stolice se chemicky zjišťuje, zda neobsahuje pouhým okem neviditelné stopy krve. Samotný nález krve ve stolici ještě nutně nemusí znamenat karcinom. Nicméně v případě pozitivního nálezu by mělo následovat kolonoskopické vyšetření, které příčinu krvácení objasní.

Prevence by měla začínat u praktického lékaře. Ze zákona máme na všeobecnou preventivní prohlídku registrujícím praktickým lékařem nárok vždy jednou za 2 roky. Screening nádorů tlustého střeva a konečníku probíhá prostřednictvím testu na okultní (skryté, zrakem neviditelné) krvácení do stolice od 50 do 55 let 1x ročně, od 55 let 1x za dva roky. Od začátku letošního července se věková hranice pro screeningovou kolonoskopii snížila z dřívějších 55 let na 50 let. Již od 50 let může lékař nahradit test okultního krvácení do stolice doporučením k provedení primární screeningové kolonoskopie. V případě jedince bez potíží stačí takové vyšetření provést jednou za deset let. Zdravotní pojišťovny nabízejí svým pojištěncům zdarma některé preventivní prohlídky nad rámec stanovený zákonem. Někdy je to formou rozšíření věkové hranice pro dané vyšetření. Aktuální informace získáte na pobočkách či webových stránkách příslušných pojišťoven.

Srozumitelné informace i pro laiky

Osvětě, která by měla usnadnit pochopení příznaků, ale i léčby závažných nádorových onemocnění, se významně věnují stránky České onkologické společnosti J.E.P. na adrese www.linkos.cz