Slinivka břišní (říká se jí také pankreas) je jedním z nejdůležitějších orgánů v těle. Spadá do trávicího ústrojí, kde vylučuje enzymy, které pak rozkládají potravu ve střevech. Slinivka má ale ještě jeden důležitý úkol – produkuje hormon inzulin, který zachovává správnou hladinu cukru v krvi.

Není divu, že špatně fungující slinivka pak nabourá důležité procesy v těle. Nejenom, že nemocný nemá šanci pořádně vstřebat všechny vitaminy a minerály ze stravy, ale zoufale hubne. Často se mohou objevit i bolesti břicha nebo zvracení. Podráždění či zánět slinivky se dá medicínsky řešit. Ale v případě rakoviny není léčba vůbec snadná a často má fatální následky.

Prevence s bylinkami

Podle statistik rakovina slinivky nejčastěji postihuje lidi ve věku kolem 65 let. V počátečním stádiu se nádor nijak neprojevuje, proto je někdy těžké ho včas zachytit. Varovným signálem mohou být bolesti břicha, podbřišku či zad. Alarmující bývá i nažloutlá kůže, cukrovka či časté depresivní stavy.

Abyste se problému (alespoň částečně) vyvarovali, snažte se jíst zdravě, dostatečně se hýbejte a nekuřte. Další možností je používání bylinek. Podle vědců některé léčivky působí blahodárně na stav a funkci slinivky. Využijte toho a zahrňte je do svého jídelníčku a pitného režimu. A které to jsou?

Podívejte se na video, kde se dozvíte, jaké bylinky na podporu zdraví slinivky užívat podle tradiční čínské medicíny:

Zdroj: Youtube

Měsíček lékařský

Najdete ho na každé venkovské zahradě. Kvete žlutě, oranžově a bylinkáři ho používají jako přírodní lék proti různým zánětům, bolestivé menstruaci, ale má také protinádorové účinky.
Použití: Uvařte si z měsíčku čaj. Stačí pár čerstvých květů měsíčku zalít vroucí vodou a nechat 15 minut louhovat. Ke každému hlavnímu jídlu denně si dopřejte 1 velký šálek!

Pampeliška

Na jaře zaplaví louky. Využijte toho a natrhejte si pořádnou náruč pampelišek. Bylinka má protinádorové účinky a dokonce údajně dokáže obnovovat slinivkové tkáně.
Použití: Na čaj můžete použít jak kořen, tak pampeliškové listy. Pokud se rozhodnete použít spodek rostlinky, vařte čaj o trochu déle. Pijte tři šálky denně – ráno, v poledne a večer. Jen si nedávejte nápoj na noc, pampeliška je totiž močopudná a budila by vás ze spaní.

Oregano

Má spoustu přírodních antioxidantů, které chrání tělo proti poškození a stárnutí. Oregano je navíc podle bylinkářů ideálním přírodním lékem při zánětech slinivky, cukrovce či hyperglikemii.
Použití: Oregano je voňavé a chutné koření. Můžete jím okořenit pizzu, těstoviny, rajčatovou omáčku, zeleninové saláty či bramboráky.

Kurkuma

Má výrazně žlutou barvu a je součástí kultovního koření karí. Podle asijských lékařů je kurkuma jedno z nejzdravějších koření. Podporuje enzymatickou činnost slinivky a redukuje hnilobné procesy v trávicím ústrojí. Navíc je protizánětlivá a zpomaluje nádorové bujení.
Použití: Můžete ji přidávat do všech slaných pokrmů. Ideální je do omáček, polévek a těstovin. Ale hodí se i k rybám či grilovanému masu. Můžete ji také použít při nakládání masových kousků. Jak na to: Smíchejte kurkumu se zakysanou smetanou (pokud nemáte, můžete použít bílý jogurt) a do výsledné směsi naložte maso. Bude krásně křehké a šťavnaté.

Přeslička

Bylinka sice nepůsobí jako krasavice, ale pro slinivku je požehnáním. Je protizánětlivá a dokáže slinivku výborně regenerovat.
Použití: Uvařte si přesličkový čaj. Stačí, když lžičku přesličkové natě zalijete šálkem vroucí vody a necháte 10 minut louhovat. Hotový nápoj sceďte a popíjejte jednou denně. Ideální doba je ráno a nalačno!

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.aazdravi.cz, www.sazenicka.cz,