Sycené limonády právě kvůli „škodlivým bublinkám“ ovlivňují lidský mozek ve stejné míře jako některé nemoci. Podle výzkumné pracovnice z Macquarie University v Sydney Jane Franklinové rodiče, kteří potomkům často kupují takové nápoje, jim tím „zkracují život“.

Franklinová vedla výzkum, v němž badatelé srovnávali dvě skupiny krys – první skupina pila po dobu třiceti dnů slazenou šumivou limonádu, druhá dostávala po stejné období jen čistou vodu.

Z pokusu vyplynulo, že uměle sycené nápoje přeměňují v mozku stovky proteinů. U hlodavců z první skupiny se nakonec projevila hyperaktivita a v jejich mozku se změnila hladina téměř 300 různých proteinů. Vědci upozorňují, že podobné změny se projevují u lidí při různých onemocněních, například rakovině či Alzheimerově chorobě. Výsledkem nadměrné konzumace nejen slazených „bublinek“, nýbrž i běžné dietní sody mohou být podle nich srdeční záchvaty, cukrovka, obezita, lámavost kostí nebo rakovina prostaty či slinivky.

„Máte-li žízeň, pijte vodu,“ citoval list The Daily Mail Franklinovou. „Náš výzkum napovídá, že dlouhodobá konzumace cukrem slazených nápojů místo obyčejné vody může vést k dlouhodobým změnám v chování i v chemii mozku.“ Bublinková limonáda by podle ní měla být něčím výjimečným, nikoli součástí běžného každodenního jídla.

„Přemýšlejte, než se napijete,“ radí Franklinová.

(san)