Jistě si pamatujete z dětství varování, abyste na třešně nepili vodu. Varování to bylo správné, protože děti jsou často schopné sníst velké množství ovoce a zapít ho stejně velkým množstvím vody. Je to skutečně tak?

Hrozí i zvracení

Bohužel ano. „Sladké třešně s vodou totiž začnou v žaludku kvasit a vznikají plyny, které vás mohou pěkně potrápit. Třešně mají navíc tendenci bobtnat, zvětší objem ve střevech,“ vysvětluje lékař Jan Jelínek. „Může to způsobit bolest břicha a průjem. Třešně jsou sladká voda a sladká voda velmi snadno kvasí, obzvláště v teple,“ dodává lékař.

Je třeba si uvědomit, že stejné zažívací problémy si můžete zapříčinit také, pokud se nejdříve napijete vody a až poté se přecpete třešněmi. Stejné problémy způsobuje i ostatní ovoce s peckou, například švestky nebo meruňky, takže buďte ostražití.

Odborníci však dodávají, že výše uvedené problémy vás čekají většinou jen v případě, pokud sníte skutečně velké množství třešní a vypijete opravdu hodně vody. Koncentrace plynů společně s kvašením pak mohou způsobit i zvracení.

Silné kvašení

Střídmí a ostražití buďte také v případě, že kombinujete čerstvé třešně s mlékem nebo různými mléčnými nápoji, zcela se vyhněte těm kysaným. Proces kvašení se s mlékem ještě posílí a zažívací potíže pak bývají mnohem horší. Nepříjemný tlak v žaludku, ve střevech, bolestivé nadýmání… Pokud zůstane jen u bolesti, tím lépe, třešňová hmota se poté přesune do střev a způsobí vám pouze průjem.

Pozor u dětí

U třešní s vodou a hlavně mlékem platí všeho s mírou. Pokud se na ovoce napijete jen trochu, většinou se neobjeví žádné větší potíže. Pozor však dejte u malých dětí, které mají citlivější zažívání než dospělí. A pozor si dejte kromě třešní i u dalšího vodnatého ovoce, jakými jsou i hroznové víno, meloun, jahody, angrešt či rybíz.

Související články

Zdroje: www.vitalia.cz, www.toprecepty.cz, lidovky.cz, A Review of the Health Benefits of Cherries